Земя Космически науки 

Странни неща се случват по време на пълно слънчево затъмнение

Всички говорят за това колко зашеметяваща е гледката на тъмната луна, закриваща лицето на слънцето по време на пълно затъмнение. И наистина е така! Но има и други необичайни, наистина странни събития, които възникват, когато луната преминава пред слънцето. Те са толкова краткотрайни, че ако не сте подготвени за тях, ще ги пропуснете. Тук ще ви разкажем за тях.

Преди пълното затъмнение, докато луната все още покрива само част от слънцето, отидете до някое близко дърво и погледнете сянката на короната му. По цялата земя ще видите стотици лунни сърпове, образувани от частично закритото слънце.  Всъщност, това е безопасен начин да наблюдавате всички фази на затъмнението, без да навредите на очите си. Откъде идват тези образи? Пространствата между листата на дървото играят ролята на  стенопеичен фотоапарат (който има много малка дупчица, вместо обектив и лещи), като проектират образа на слънцето върху земята. Може да видите феномена на снимката по-долу:

Credit: Elisa Israel
Credit: Elisa Israel

Между 60 и 90 секунди преди пълното затъмнение или пък точно след него, погледнете внимателно някоя плоска, светла или бяла повърхност около вас. Може да станете свидетели на много странно зрелище. В тези моменти, могат да бъдат наблюдавани тъмни линии, препускащи напред-назад по повърхността. Тези линии се образуват от преминаването на слънчеви лъчи около планини и през долини, разположени по външния „ръб” на луната, а движението на въздуха ги кара да изглеждат сякаш променят позицията си. Може да видите явлението във видеото по-долу:

В минутите преди затъмнението, всичко около вас ще изглежда осветено с приглушена светлина, по много странен и различен начин от този по време на изгрев или залез. Всичко ще изглежда сходно с това, което виждате, когато носите много тъмни слънчеви очила, но с особен загадъчен блясък, който не може да се опише с думи.

Когато луната напълно покрие слънцето и небето стане съвсем тъмно, въздухът веднага ще стане по-хладен – вероятно с до 6 градуса. Животните ще се объркат. Прилепите може да започнат да летят наоколо, мислейки си, че е нощ. Птиците може да запеят, а щурци и цикади да засвирят.

Ако се намирате в равнина или на планински връх, ще видите най-тъмната част от сянката на луната (наречена умбра) да се приближава по земята към вас точно преди пълното затъмнение и да се оттегля след него. В това видео може да наблюдавате явлението, заснето от борда на самолет:

Миг преди дискът на слънцето да бъде напълно закрит от луната, ще станете свидетели на зашеметяващ визуален ефект – диамантеният пръстен. Малкият участък от слънцето, който остава незакрит ще заприлича на искрящ диамант, върху пръстен от бледо сияние около тъмната луна.

ВАЖНО: кратките минути на пълното затъмнение са единственият момент, в който е безопасно да гледате слънцето без специални защитни очила. Ако носите специални очила за наблюдение на затъмнението, свалете ги, когато луната покрие слънцето напълно. Но задължително си ги сложете обратно, ако смятате да продължите да гледате слънцето след този момент.

По време на затъмнението ще стане тъмно като нощ. Звездите ще изгреят и ще видите две много ярки точки близо до слънцето. Това са планетите Венера и Меркурий. Повечето хора никога не успяват да видят Меркурий, защото обикновено той е толкова близо до слънцето, че бива засенчен от сиянието му.

Ще се появят Марс и Юпитер. Тези две планети ще изглеждат сякаш са близо до слънцето, въпреки че всъщност ще бъдат много по-далеч в най-отдалечените части от орбитите си. Общо 4 от 5 планети, които се виждат без телескоп, ще бъдат наблюдавани по време на затъмнението.

Сириус от съзвездието Голямото куче, ще се появи като много ярка звезда на югозапад от слънцето. Всъщност, Сириус е втората по яркост звезда на нашия небосклон, след слънцето.

Ако имаме късмет, по повърхността на слънцето ще има изригвания, които не биха били видими в друг момент. Те ще светят с красив рубиненочервен цвят. Тук може да видите снимка на червени изригвания по време на затъмнение.

Синьо-бялата светеща корона (външната атмосфера на слънцето) е съставена от заредени водородни атоми – плазма. По време на пълно затъмнение, короната ни позволява да видим красивата структура на мощното магнитно поле на слънцето, като плазмата се изтегля от полето в изящни извити линии.

Колкото и красива да е тази снимка, нито едно изображение не може да улови почти прозрачните флуоресцентни оттенъци, които ще видите, ако наблюдавате короната директно. На горната снимка ще забележите и червени изригвания близо до долния край на слънцето.

Пълно слънчево затъмнение може да бъде наблюдавано от територията на САЩ на 21 август, а докторантът от катедра Астрономия на СУ „Св. Климент Охридски” Ганчо Ганчев ще заснеме явлението и ще изнесе лекция по темата в Небраска. Повече за това, научаваме от БНР тук.

Автор: Rick Boozer

Източник: http://astromaven.blogspot.bg

Превод: Росица Ташкова

Добави коментар

avatar
  Subscribe  
Извести ме

Related posts