Търсене
Close this search box.

Знаете ли, че Китай е вече водеща научна страна?

През май 2023 г. учените в Чанша, главният град на провинция Хунан в Централен Китай, пуснаха в експлоатация първата в света фабрика за масово производство на 3D-принтирани реактивни двигатели. Според инженерите, ръководили проекта, тази технология ще намали с 60% времето за производство и с 40% разходите. Двигателите, произведени по тази технология, са леки, високоефективни и издържат на изключително високи температури.

Една от водещите области, в които Китай бележи значителен напредък, е производството на полупроводници. Секторът е от критично значение за съвременната икономика, тъй като полупроводниците са в основата на повечето електронни устройства. Китайските компании, като SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corporation), успешно навлизат на пазара, конкурирайки се с утвърдени играчи като TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) и Samsung.

Китайската космическа програма също постига значителни успехи, които издигат страната до позицията на водеща космическа нация. През 2023 година Китай успешно приземи марсоход на Марс, демонстрирайки способности, сравними с тези на НАСА и Европейската космическа агенция. Космическата програма включва и проекти за изграждане на собствена космическа станция, която ще служи като база за научни изследвания и международно сътрудничество.

Китайският прогрес се вижда най-ясно в новите технологии. В Шанхай, например, учените от Jiao Tong University успяха да създадат свръхпроводими магнити, които работят при по-високи температури, отколкото тези в западните лаборатории. Тези магнити могат да променят из основи редица индустрии, включително производството на електроника и медицинската диагностика.

Успехите на Китай в областта на науката и технологиите не са случайни. Те са резултат от дългосрочни инвестиции в научноизследователска и развойна дейност, както и от държавната политика, насочена към стимулиране на иновациите.

Примерите може да продължават, но едно е важно – науката решава проблемите на нациите независимо в какво положение са те. Ние, като страна в ЕС и с възможност да привличаме различни инвестиции и умове, някак сериозно изоставаме с политиките за наука. Този сектор специално е много зависим от политическата воля и визия, а от години се вижда, че такива в науката няма. Промените се правят плахо и с цел да бъде изгодно на хора или организации, но не и на самата наука и това тя да бъде в полза на обществото. Всичко хубаво, което наблюдавам през годините е на базата на малко хора с много желание и въпреки това те пак се сблъскват със системата, която не иска развитие…

Пълна статия за Китай може да видите в следващия брой (август) на БГ Наука…, а сега може да се регистрирайте за първите 30 дни безплатен достъп и да изтеглите всеки един брой на 📚списанието ни – https://nauka.bg/bgnauka177/

 

Петър Теодосиев, БГ Наука

Моля, не пропускайте това (1 минута четене)

БГ Наука моли за вашата подкрепа. Ние сме организация с нестопанска цел и се борим за каузата да направим науката по-близка до хората, като създаваме статии, видеа, аудио материали и други видове полезно и лесно разбираемо съдържание, безплатно в интернет.

Нямаме реклами в сайта и може да се чете приятно и лесно. Това пространство е ваше. 

Не бъдете от тези 99%, които подминават това съобщение. Бъдете от хората, които искат промяна.

Направете услуга на себе си и подкрепете БГ Наука, като се абонирате за 9 лв. на месец за сп. „Българска наука“

Ако можете да си позволите по-голяма сума може да направите Еднократен/Вечен абонамент за БГ Наука или да направите дарение към “Сдружение Форум наука” за повече безплатно полезно научно съдържание на български език. Повече тук >>

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.