Знаете ли, че в България има учени на световно ниво?

Блог на Петър Теодосиев

Знаете ли, че в България има учени на световно ниво? Знаете ли, че имаме специалисти, които правят наука тук въпреки, че са канени в престижни университети в Европа и Америка?

Да се прави наука в България не е лесно, но ако ние не работим да направим държавата ни по-приятно място за живеене няма кой да дойде отвън. 

Имаме над 40 института в Българската Академия на Науките с повече от 3000 учени, около 50 университета, агенции и др. държавни институции, които правят наука, работят върху решаване на проблеми, за които ние в ежедневието си не подозираме. 

Българският учен е добър човек с много интереси и огромно любопитство, което го кара да се справя с многото администрация, критиките на обществото и политици. Той е скромен човек движен от своята страст към науката. Всички можем да се учим от тях и да бъдем толкова отдадени на работата си. За тях няма не може, не съществува пречката – няма финансиране, а винаги намира начин и ако не могат да си купят апаратура си създават такава. 

Благодарение на упоритостта си, голямото търпение и признанието, което имат от чужбина имаме много привлечени средства от ЕС и др. организации, които финансират проекти, закупуване на апаратура и създаване на научни центрове. Това ще покаже още повече високия потенциал на учените ни и ще затвърди високите външни оценки.

Образованието не спира с училище или университет, а продължава с четене на нова и актуална информация за Света около нас. Всичко е наука – телефона в джоба ни, интернет, облаците, звездите, историята ни, здравето ни – ние самите сме обект на науката. 

Ние от БГ Наука всеки месец показваме най-доброто от науката в България и света в онлайн списанието “Българска Наука”, което излиза в PDF – https://kupinauka.com/page/abonament

 

Важно е обществото да познава своите учени и тяхната работа. 

 

Вижте тук интервютата, които пускаме и се убедете сами – https://nauka.bg/category/intervyu/