Търсене
Close this search box.

Как змиите са загубили крайниците си

Как змиите са загубили крайниците си

Как змиите са загубили крайниците си

Как змиите са загубили крайниците си


Направи дарение на училище!***

Възстановка на Brachydectes newberryi.

 

Вкаменелостите показват, че по-малко от 100 милиона години след като гръбначните животни за първи път са развили крака, по време на прехода от водата към сушата, впоследствие някои от техните потомци са еволюирали в обратната посока, за да ги загубят отново. Откритието показва, че сухоземните гръбначни животни за първи път са започнали да развиват змиеподобна форма преди най-малко 308 милиона години. 

Арян Ман от Националния природонаучен музей Смитсониън във Вашингтон и неговите колеги откриха две вкаменелости на древни животни, в скали в Илинойс, които са добре известни сред палеонтолозите с това, че съхраняват останките на древни сухоземни животни във фини детайли.

Въпросното животно е наречено Nagini mazonense и представлява нов род и вид, в рамките на семейство Molgophidae. N. mazonense е достигал до около 10 см на дължина и е имал тяло като на змия без предни крайници. При него липсват и костните структури, които поддържат прикрепването на предните крайници към тялото, т.нар. гръден пояс. Въпреки това, N. mazonense е имал чифт малки, но напълно оформени задни крака, с четири пръста на всеки крак.


Разбери повече за БГ Наука:

***

Наред с почти пълните скелети, които са на около 308 милиона години, има и отпечатъци от меки тъкани, които разкриват, че N. mazonense има кръгла муцуна и дълго тяло с около 85 прешлена и ребра. Няма никакви признаци за мека тъкан в областта, където може да се очакват предни крайници.

Реконструкция на Brachydectes newberryi.

 

Те разчитат на придвижване, базирано на странични огъвания на тялото, а повече не на придвижването посредством крайниците.
Това е завладяващо откритие, казва Ролф Зелер от университета в Базел (Швейцария). 

„Змийските ембриони, като тези на питоните, все още образуват пъпки на мястото на задните крайници, които изчезват по време на развитието“, посочва той. „Откриването на древна вкаменелост, подобна на змия, без предни крайници, но запазила задните си крайници, е фантастична находка, защото разкрива съществуването на преходни форми преди пълната загуба на крайниците.

Съвременните змии също са загубили горните си крайници и гръдния пояс, преди около 170 милиона години, а след това те са загубили и задните си крайници преди около 100 милиона години.

 

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новият Брой 157 на списанието.


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.