Златният учител на България – извор на вдъхновение, познания и стремеж към постижения… В главната роля Теодосий Теодосиев- Тео

Автор: Ралица Димитрова /част от курса на БГ Наука за Автори/

 

Златният физик на България – Теодосий Теодосиев

 

Той е един от легендарните преподаватели по физика и математика в България. В школата му ежегодно се обучават шампиони от световни олимпиади с общо над 100 медала, а учениците му продължават образованието си в най-престижните университети в света. 


РЕКЛАМА:

***

За дългогодишния си труд, заслугите и постиженията си е удостояван с редица награди и отличия сред които: орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – I степен, за заслуги в областта на културата, изкуството, образованието и науката почетен диплом от Българския парламент и много други. Неговото име е Теодосий Теодосиев – учител и човек за пример за всички нас.

Тео, както е известен сред своите ученици, е роден на 1 декември 1947 г. в град Казанлък. Израснал е в голямо семейство. Детството му е било изпълнено с труд и оскъдица, но и с много хубави моменти. За родителите  си Тео казва, че са били велики възпитатели, който са успели с много усилия да отгледат 4 деца, всичките с университетско образование. 

Още като ученик Тео проявява завиден интерес към физиката. „Нямаше задача по физика, която да му се опре. Теодосий ги обясняваше на съучениците си. Аз обаче бях подготвена – щом решеше едната задача, веднага вадех от джоба си следващата… Тогава му казах, че от него ще излезе добър учител по физика, но той не вярваше “ – споделя учителката на Тео по физика от гимназията Султана Вълкова. Именно тя е и е един от хората, които са го вдъхновили да се занимава с тази сложна наука.

Себе си Тео определя  като хуманитар, попаднал между хората на точните науки. „Имаше време, когато смятах себе си за велик поет и художник, който трябваше да  стане учител, за да има много свободно време. Затова реших да завърша специалност, с която да имам тази свобода. После се оказа, че не било точно така. Не мога да си върша работата как да е и да използвам свободното си време да си правя изкуство за самото изкуство. А се оказа, че от всяка професия може да се направи изкуство. И то голямо изкуство от изключителен мащаб“ –  споделя учителят. 

 Малко след постъпването си на работа като млад учител в МГ „ Никола Обрешков “ в град Казанлък, Теодосий Теодосиев създава националната школа по физика. Учителят бързо привлича интереса на част от учениците си с различния си подход , еволюирал по-късно в „Методиката за формиране на силов интелект“. В школата си, Тео не само преподава теоретични знания. Той също така събира и предоставя на своите възпитаници физична литература за ползване, поддържа огромна база от теоретични задачи, опитва се да развива база за експериментални задачи и занятия. Школата също така дава  възможност и на други учители, дори и ученици , да водят свои занятия по вече утвърдената от Тео методика.

 Методът на Тео бързо бързо доказва своята ефективност. През 1978 г. няколко ученици от първия му отбор се класират на десетата Международна олимпиада по физика в Храбец Кралове, Чехословакия, а един от възпитаниците му – Петко Динев се завръща със златен медал. 

 

 

Тео заедно с първият си отбор по физика през 1978 г.

                                                                                      

Постиженията  на Тео и неговите възпитаници продължават и през следващите години , като към края на 2014 г., школата има 19 абсолютни първенци на националните олимпиади по физика, 8 златни медала от международни олимпиади и още безброй постижения.

На въпроса къде се крие тайната на успеха му, Тео отговаря, че се опитва да даде духовност на своите ученици. „Школата ми е отворена за всеки, който иска. При нас подготовката се провежда в атмосфера на доброжелателна конкуренция. Правим олимпиади, състезания, но децата се обичат. Това са едни щастливи деца с голямо чувство за хумор и тук използваме щастието като една производствена сила. А като страничен продукт са олимпиадите, но те не са най-важното. Когато човек работи с удоволствие, тогава се получава свръхпостижение.“ –  споделя учителят. Възпитаниците на Тео не просто печелят състезания по физика, те учат в престижни международни университети, а след това повечето от тях се реализират като успешни професионалисти в своята област. Сред тях има ученици с признат принос в цял свят.

Тези хора не забравят откъде са тръгнали. Те често намират начин да се свържат със своя бивш учител. „Така например, един от моите ученици, Теньо Попминчев, който работи в Америка, в щата Колорадо, е автор на най-съвършените лазери на рентгенови лъчи. Заедно с брат си Димитър, също от моята школа, пишат нова квантова азбука – азбука на ярките квантови ренгенови лъчи “, продължава учителят по физика. „Николай Кърджилов пък успя да фотографира магнитно поле с помощта на неутрони, което си е сензация в науката.“- дава още един пример Тео. Възпитаниците на Теодосий успяват, защото са научени на тежък интелектуален труд и могат да решават трудни задачи от всякакво естество. „Интересът към школата по физика, в която идват деца от цялата страна, показва, че на фона на чудовищната криза в българското образование, има и жажда за качествено обучение “. 

За съжаление, не липсват и критики срещу начина на преподаване на учителя по физика. През 2015 г. недоволни родители организират протест, заради ниските оценки, които Теодосий е написал на техните деца. По този повод той заявява, че не би направил компромис с качеството на образованието. „Няма да лъжа ученици и родители, че децата им знаят. Предпочитам тук да получават двойки, отколкото в университета. Защото ако един доктор излъже пациента, че е здрав, той може малко да поумре “ – коментира с чувство за хумор Тео. Според преподавателя се наблюдава все по-голяма корупция в българското образование – лесно се пишат оценки и се получават дипломи. Основният проблем е, че децата не се стимулират да мислят, а им се „ наливат “ наготово знания. Липсва и някогашното уважение към труда на учителя. В днешно време ако ученикът получава слаби оценки, веднага обвиненията падат върху преподавателя. Според Тео образованието в България трябва да претърпи големи реформи, за да подобри своето качество и да настигне нивото на развитите държави.

Именно това се  стреми да постигне  Теодосий. Благодарение на многобройните си гостувания в български университети и училища, учителят успява да разпространи създадената от него „ Методика за формиране на силов интелект “ и да привлече интересът на много млади хора към науката.

 

Лекция на Теодосий Теодосиев „Методика за формиране на силов интелект

Според  теорията на Тео основополагащо условие за успешното развитие на един човек е умствената му интелектуална активност. За тази цел, още в ранна детска възраст младият човек трябва да е прочел минимум 1000 книги от по 600  страници. Това е необходимо, за да се изгради речниковият запас от думи и понятия на детето и да се покаже точна и логична мисъл. Силовият интелект се създава, чрез занимания и усвояване на точни науки, чрез решаване на словесни задачи, чрез непрекъснато упражняване на ума.  Интелигентният човек трябва да има и богата обща култура, да се интересува от музика, изобразително изкуство, художествена литература. Не на последно място в облика на успешния човек се крие неговото възпитаниe, защото то му отваря врати, като го прави адаптивен и приемлив за другите хора.

Теодосий Теодосиев не е просто обикновен учител, той  е пример за подражание на всички нас. В продължение на дълги години преподавателят   отделя цялото си време и парични средства, за да постигне своята кауза – да обучи своите ученици качествено, да ги накара да мислят, да се развиват, да бъдат полезни за обществото. Необикновеният му подход на преподаване вдъхновява хиляди деца да изберат трудния път към науката. Благодарение на хора като Тео можем да вярваме, че има надежда за българската образователна система да се развие към по-добро.

                                        Използвани източници :

https://teocreator.org/%D0%B7%D0%B0%D1%88%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0/

https://fvision.eu/bg/2016/05/02/teo-urik-po-fizika-na-duha/

https://www.dnes.bg/obshtestvo/2016/04/29/na-vsiaka-us-raketa-v-kosmosa-sa-montiranikameri-na-negov-uchenik.301067

https://srednogorie.eu/%D1%84%D1%83%D1%80%D0%BE%D1%80-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD/

https://www.24chasa.bg/novini/article/5628203

https://mediabricks.bg/%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82-2-%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8F-%D1%82%D0%B5%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%B9-%D1%82%D0%B5%D0%BE%D0%B4/

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: