Търсене
Close this search box.

Как затоплящият се климат променя сезоните?

Как затоплящият се климат променя сезоните?

Как затоплящият се климат променя сезоните?

Как затоплящият се климат променя сезоните?


Направи дарение на училище!***

Докато светът се затопля, сезоните се променят.

Във Великобритания обикновено е трудно да се почувствате твърде притеснени от по-продължително лято. Въпреки че напоследък се появява тревожно чувство за усещане, че нещо не е наред. Сега ново изследване на учени от Университета на Китайската академия на науките в Пекин го потвърди. 

Тъй като светът се затопли, сезоните се изместиха, донасяйки по-дълги и по-горещи лета, по-кратки зими и по-ускорени и вредни „фалшиви пролети“. 

Изследователите са използвали исторически данни за ежедневния климат от 1952 до 2011 г., за да изготвят изследването, което е публикувано в Geophysical Research Letters. Те установиха, че световното лято се е удължило средно от 78 дни през 1952 г. до 95 дни през 2011 г. В същото време пролетта се е свила средно от 124 на 115 дни; есента – от 87 до 76 дни; и зимата – от 76 до 73 дни.

Изместването на сезоните е пряко свързано с по-топлите глобални температури: лека промяна в температурата води до по-ранно пролетно размразяване и отлага първата слана до по-късно през есента. 


Разбери повече за БГ Наука:

***

Изследователите също така установиха, че средните сезонни температури са се увеличили и лятото се нагрява със скорост от 0,089°C на десетилетие, а зимата с 0,26°C на десетилетие.

Антропогенните промени в сезонните цикли имат своите последствия. По-студените и по-ранните пролети водят до по-голям риск от „фалшиви пролети“, които карат растенията да излизат преждевременно от зимния си покой. 

Цялата статия вижте в брой 145 на БГ Наука

Броя го предоставяме безплатно като част от Европейската нощ на учените.

Подаряваме ти брой 145 тук (безплатно) >>  https://link.nauka.bg/YQBc


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.