Защо някои пациенти със сърдечни проблеми може да са особено уязвими към COVID-19

Хората с хипертония и сърдечно-съдови заболявания са с риск за тежко протичане на заболяването.

 

Лекари работят в Ковид-19 изолационно отделение на болницата Червен кръст в Ухан на 16 февруари. Пациенти със съществуващи заболявания като сърдечно-съдови бяха приети в болницата в тежко състояние. Някои учени мислят, че това е свързано с начина, по който вирусът предизвикващ Ковид-19 навлиза в клетките.

ОТ ЕЙМИ КЪНИНГАМ, МАРТ, 20, 2020 (sciencenews.org )

 

Тъй като изследователите разглеждат смъртните случаи от COVID-19, сърдечните пациенти се проявяват като особено уязвими.


РЕКЛАМА:

***

В Италия, където броят на починалите надвиши този в Китай, здравните органи съобщиха на 17 март, че между 355 починали, огромните 76 % са имали високо кръвно налягане и 33 % са имали болно сърце. И между повече от 44,000 потвърдени случая на Ковид-19 в Китай, смъртността при хора с основни заболявания е най-висока при хора със сърдечно съдова болест, 10.5 % в сравнение с общата смъртност от 2.3 %.

Изследователите знаят общо, че инфекциите могат да влияят по-силно върху хора, които имат и други здравословни проблеми. Но SARS-CoV-19, вирусът предизвикващ COVID-19, може да представлява особена опасност за сърцето поради начина, по който вирусът влиза в клетките, предполагат учените.

Да навлезе в клетката, SARS-CoV-2 се свързва с белтък, наречен angiotensin-converting enzyme 2, or ACE2. Този белтък е намерен върху клетките на белите дробове, позволявайки на вируса да нападне тези клетки и да причини респираторни симптоми. Но ACE2 е също върху клетките на сърдечния мускул и клетките, изграждащи кръвоносните съдове.

Като се има предвид участието на ACE2, COVID-19 може да увреди сърцето директно, пишат изследователи в коментар в Nature Reviews Cardiology, от 5 март.

Според изследвания в Ухан, Китай, откъдето се разпространи инфекцията, някои хора с COVID-19 са развили увреждане на миокарда, смърт на сърдечни клетки, по причини, различни от сърдечен удар.

Но ACE2 прави повече от това да предложи входна точка за SARS-CoV-2. Белтъкът е също част от широкообхватна система на хормони, наречена renin angiotensin aldosterone system, която регулира кръвното налягане, сърдечносъдовата система и функцията на бъбреците. Лекарства, които са насочени към други части от тази система, са широко предписвани за намаляване на кръвното налягане при хора с хипертония и сърдечно съдови заболявания.

Два класа от тези лекарства – ACE инхибитори и рецептор блокери на ангиотенсин II– постигат известен контрол по време на Ковид-19 пандемията. ACE инхибиторите блокират ACE протеините, които са различни от ACE2 протеини. Целта е да се попречи на ACE да помогне да се създаде протеин, наречен ангиотенсин II, който увеличава кръвното налягане в артериите. Рецептор блокерите на Angiotensin II, или ARBs, спират функционирането на ангиотенсин ІІ.

Съществуват доказателства при животни, че използването на тези лекарства може да доведе до повече ACE2 протеин върху клетките на сърцето. Но няма изследвания, показващи това при хората, или изследвания в контекста на Ковид-19. Нито пък има доклади, описващи видовете лекарства, които пациенти със тежък Ковид-19 или починали от тази инфекция, са вземали.

Но доказателствата от животните са довели до въпроса дали използването на ACE инхибитори или ARBs може да увеличи риска от тежко заболяване.Ако погледнете механистична обосновка за безпокойство …там е“, въпреки че в този момент е „екстраполация“, казва Антони Фауси, директор на Националния институт по Алергия и Инфекциозни болести при Националните Здравни Институти в Бетесда, по време на уеб-каст интервю с главния редактор на JAMA на 18 март. „Наистина трябва да получим данни и да ги получим бързо.“ Докато не се проучи по-добре, Американският колеж по кардиология, Американската Сърдечна асоциация и Американското Дружество за сърдечна недостатъчност съветват хората с високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания или сърдечна недостатъчност да продължават да вземат тези лекарства. За тези, които развият Ковид-19, ще трябва да се разглежда състоянието на всеки отделен пациент за да се определи дали е необходимо да спре лекарствата, препоръчват групите в изявление от 17 март.

Освен възможността SARS-CoV-2 да таргетира самото сърце, изследователите имат доказателство, че отговорът на тялото на инфекции може да постави сърцето в опасност, особено при пациенти с подлежащи заболявания. Например грип може да увеличи риска от сърдечен удар, показва изследване през 2018 в New England Journal of Medicine.

Инфекциите могат да поставят неоправдано бреме върху сърцето, което вече се бори със сърдечно-съдово заболявание.“ Респираторните инфекции като цяло имат потенциал да увеличат работното натоварване на сърцето“ казва кардиологът Скот Соломон от болницата Brigham and Women’s и Харвард Медицинското училище в Бостън.“ Това означава, че вашето сърце ще се нуждае от повече кислород.“ Понеже грипът и Ковид-19 могат да повлият на възможността на белите дробове да доставят кислород, „ това може да напрегне допълнително сърцето, “ казва той.

Инфекцията също така стресира други части на сърдечно-съдовата система, особено когато артериите са стеснени от плаки. Тъй като имунната система на организма се бори с вируса, „възпалението може да причини разкъсване на плаки“, казва профилактичният кардиолог Ерин Мичос от университета по медицина „Джон Хопкинс“. Това разкъсване предизвиква съсирване на кръвта, което може да блокира артерия и да доведе до инфаркт.

„ Въпросът е, защо сърцето става слабо“ по време на инфекцията Ковид-19, казва Мичос. За сега тя препоръчва на своите пациенти да приемат сериозно препоръките да мият ръцете си и да практикуват социална изолация. „ Аз им казвам да стоят в къщи, ако могат“ казва тя. „Аз съм много загрижена за всеки, но особено за моите пациенти със сърдечни заболявания.“

 

Източник: sciencenews.org
Превод: Соня Христова (част от курса на БГ Наука за автори)


Европейска нощ на учените 2022 г.: