Защо историята предвещава, че Covid-19 е тук, за да остане?

В края на 19-ти век грипоподобно заболяване, причиняващо загуба на вкус и обоняние, вероятно идва от „обикновената” коронавирусна настинка, която е в обращение и днес. Илюстрация в английско списание от 1892 г.


Мистериозно грипоподобно заболяване, което е причинявало загуба на вкус и мирис в края на 19 век, вероятно също е било предизвикано от този коронавирус, който все още причинява „обикновена настинка“ при хората в днешно време, според професор Марк Ван Ранст от KU Leuven, Белгия, експерт по коронавирусите.
Той смята, че затвърденото положение на вируса SARS-CoV-2 в човешката популация днес означава, че е много вероятно да следва подобен модел и да се превърне в непрекъснато циркулиращ или „ендемичен“ вирус, присъединявайки се към четирите други човешки коронавируси, които заразяват хората със симптоми на обикновена настинка.

Бихте ли ни разказали за вашата работа, показваща че коронавирус, наречен OC43, може да е причинил пандемията на „руския грип“ през 1890-те години, която се е разпространила от Санкт Петербург в цяла Европа до САЩ?

Да, първото проучване беше през 2005 г. Преработихме генетичния анализ на еволюцията на OC43, за да видим в кой момент щамовете му по едрия рогат добитък и по хората са започнали да се разклоняват и установихме точно същата дата (на епидемията от руски грип). Което сочи, че вероятно тогава OC43 е започнал да прескача между животните и хората. Дори по това време хората са обсъждали причината за този странен грип, въпреки че дори не са знаели за съществуването на вирусите. Но и за онези времена е било шокираща мисълта, че това с което се сблъсква човечеството може да е нещо различно и неизвестно.

Претърсвайки архивите (особено руските) през последните месеци, журналистите откриха стари вестникарски статии, говорещи за загубата на вкус и мирис, което определено не е характерно за грипната пандемия, но е симптом на Covid-19. Това съвпада с коронавирусния произход и на сегашната пандемия. Тогавашната пандемия обаче не е била с ясно начало или край и вероятно е продължила доста години.


РЕКЛАМА:

***

 

Има ли начин да бъдем абсолютно сигурни, че специфичен коронавирус е причинил пандемията от 1890 г.?

Няма съмнение, че е причинено от вирус. Не мисля, че ще успеем да възстановим вируса от трупове, замразени във вечен лед, както успяхме да направим с жертви на испанския грип от 1918 г. Сроковете на пандемията от 1918 г. са били кратки, докато пандемията от руския грип е много по-широка и хората са умирали и по други причини. Но ако някой е достатъчно търпелив да опита, тогава се надявам някой ден да се намерят повече доказателства. Няма да е лесно. Стига да имах време, бих искал сам да се ровя из архивите.

 

Какво се е случило с вируса, който вероятно е причинил тази пандемия от 19-ти век?

OC43 все още е наоколо. Сега той е отговорен за обикновените настинки, макар и по-тежките обикновени настинки. И вероятно при някои възрастни хора това може да доведе до тежки заболявания. Може би трябва да се оглеждаме повече за OC43 като причинител на странни пневмонии при възрастните хора. Защото допреди 2020 г., възрастен човек с пневмония, можеше да бъде изследван за OC43 само в университетска болница. Човек можеше да се зарази с него в реанимацията в местна болница и никога нямаше да разбере за това.

Сега обаче сме изключително мотивирани да търсим коронавируси при възрастните хора. Тези коронавируси не са основна причина за смъртност, но възрастните хора могат да умрат от тях. Сега SARS-CoV-2 е най-интензивно изследваният вирус някога, докато тези други вируси получиха много по-малко внимание.

 

SARS-CoV-2 може да се превърне в ендемичен вирус, според проф. Марк Ван Ранст. Изображение: sceptr.net

 

Дали четирите коронавируса, които сега свързваме с „обикновената настинка“, е вероятно да са причинявали епидемии или пандемии в миналото?

Сигурен съм, че са го правили, въпреки че никога няма да разберем дали наистина са причинили пандемия или поредица от непрекъснати епидемии. Зависи от това колко е свързано с външния свят мястото, където те са прескочили от животно на човек. Преди стотици години може да е отнемало известно време на нов вирус да обиколи света. Но ако имахме пандемия на коронавирус преди 200 години, това би могло да се види в историческите записи, тъй като дори тогава хората биха забелязали, че на много места възрастните хора започват да умират повече.

 

Имахме ТОРС, след това открихме вируса на близкоизточния респираторен синдром (MERS) и сега SARS-CoV-2, всички те бяха смъртоносни коронавируси, които прескачаха от животни на хора. Можем ли да очакваме още проблеми от тях?

Мисля, че ги откриваме по-често. Сигурен съм, че подобни случаи се случват през цялото време, но ние не ги забелязваме. Ако някои от тези огнища, като ТОРС през 2003 г., се бяха случили преди сто години, тогава нямаше да бъдат забелязани. Това би било просто локално огнище. Дълго време тези коронавируси са били слабо изучавани. През 2003 г. бяхме първите, които секвенираха OC43, който е един от най-често срещаните вируси на настинка и въпреки това дори не беше секвениран.

 

Какво е най-вероятното бъдеще на SARS-CoV-2?

Сега вирусът се е разпространил и в двете полукълба на планетата и вече е имал последователни вълни от инфекция. Всички предпоставки са налице за да може този вирус да се превърне в ендемичен коронавирус, който може да съществува стотици години.

 

Все повече хора ще придобият имунитет срещу вируса и има шанс това да се превърне в болест, с която се сблъсквате, когато сте дете, а останалата част от населението ще има някакво количество антитела срещу вируса и няма да се разболява толкова. Децата нямат прекомерен имунен отговор към вируса, но това е, което може да се случи, когато остареят. Това е една от причините възрастните хора да останат уязвими към този вирус.

 

Какво можем да научим, разглеждайки пандемията от 1890-те или пандемията от испански грип от 1918-19 г.?

Първото нещо, което научихме е, че не научихме много. Защото много от нещата, които направихме през 2020 г., бяха абсолютно същите като това, което направиха хората и през 1918 г. – социално дистанциране, носене на маски, карантина, ограничения за пътуване. И въпреки това трябваше почти да се учим наново, за да предприемем същите тези мерки.
Сега сме по-добри в откриването на пандемии. Също така ваксините са разработени със скорост, която не би била възможна дори само преди няколко години, особено иРНК ваксините. Но въпреки че сега сме по-добре подготвени за откриване на пандемии и в разработването на ваксина, те все още създават хаос.

 

След пандемията от Covid-19, коронавирусите ще привлекат ли много повече вниманието на учените?

След избухването на ТОРС през 2003 г. коронавирусите получиха много повече внимание и по този начин открихме другите видове като MERS и два ендемични коронавируса, които причиняват обикновена настинка: HKU1 и NL63.
Изследванията на коронавируса и вирусологията като цяло ще получат тласък след тази пандемия, но тя ще продължи само няколко години и след това ще отслабне. За пандемиите ще бъдем по-добре подготвени през следващите десетина години, но след това подготвените сега хора ще се “пенсионират”, животът ще продължи напред, а колективната памет постепенно ще бъде загубена.

 

Източник: horizon-magazine.eu
Превод: Радослав Тодоров

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: