Защо Големият бариерен риф е в опасност?

Големият бариерен риф не е добавен към Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО като обект, който е “в опасност”, в следствие на голямо лобиране от страна на Австралия.

В доклад на ЮНЕСКО и научният и културен орган на ООН, се казва, че не се е направило достатъчно за защита на рифа от климатичните промени или за постигане на целите за качество на водата.
Но Комитетът за световно наследство на ЮНЕСКО реши да даде на Австралия повече време.

Австралия твърди, че е дала повече от 3 млрд. Австралийски долара (1 млрд. британски лири или 2,2 млрд. долара) за подобряване на състоянието на рифа.

Големият бариерен риф – едно от световните природни чудеса, е сред най-обичаните туристически забележителности на Австралия. Но скорошните масови избелвания на корали и други проблеми ускориха влошаването на рифа.

Какво представлява рифът и защо е толкова специален?


РЕКЛАМА:

***

Големият бариерен риф е включен в Списъка на световното културно и природно наследство вече 40 години заради неговото “огромно научно и съществено значение”.

Простирайки се на над 2 300 км от североизточното крайбрежие на Австралия, той всъщност се състои от около 3 000 индивидуални рифа. Това е една от най-биоразнообразните екосистеми в света – морският и растителен живот изобилства в кораловите структури.
В продължение на десетилетия учените са поразени от богатото разнообразие и красотата на рифа. Той е дом на повече от 400 вида корали, около 1 500 вида риби и застрашени същества като голямата зелена костенурка.
Като океанска структура, рифът също предлага крайбрежна защита срещу големи вълни и бури.

Защо е изложен на риск?

Глобалното затопляне вече е довело до това, големият риф да загуби половината от коралите си от 1995 г. насам. По-големите, разклонени видове, местообитания на много морски животни са особено увредени.

Кораловите полипи, които са гръбнакът на рифа, са много чувствителни към морските температури. Те могат да умрат, ако водата стане твърде топла. Само през последните пет години рифът претърпява три масови избелвания. Коралите, подложени на стрес, изхвърлят водораслите, които живеят в тях и им придават цвят и живот. Тогава коралите побеляват – процес, познат като избелване.

Промените в климата също допринасят за окисляването и ерозията на рифа. Ако по-хладните води се завърнат, е възможно рифовете да се възстановят. Регенерацията отнема поне 10-15 години.
Но учените предупреждават, че Големият бариерен риф е на ръба на разрушаването.

Изследване установи, че след последвалите избелващи събития през 2016 и 2017 г., не е имало достатъчно възрастни корали, чрез които да се възстановят засегнатите райони както трябва.

През 2019 г. Австралия понижи дългосрочната перспектива на рифа до “много лоша”. Управлението на морския парк към Големия бариерен риф съобщи, че климатичните промени остават най-голямата заплаха.

Кои са другите заплахи?

Човешките дейности, като крайбрежно развитие и селскостопански замърсители, също подлагат на изпитание здравето на рифа. Утайки, азот и пестициди от близките ферми са се влели в рифа, намалявайки качеството на водата и насърчавайки растежа на водораслите. Проблем са също и незаконният риболов и дори туристите, които увреждат коралите, докато пътешестват.

Трънният венец (Acanthaster planci – вид морска звезда) е естествен хищник за коралите и също е огромен проблем. С по-малко морски живот наоколо популацията ѝ нараства неимоверно. Една единствена морска звезда може да унищожи големи площи корали.

Какво е направено, за да се защити Големият риф?

След избелванията през 2016/2017 г., правителството на Австралия обеща спасителен пакет, чиято стойност е 500 милиона Австралийски долара (370 милиона долара; 270 милиона Британски лири). Мерките включват и усилия за унищожаване на вида Трънния венец и заплащане на фермерите, за да намалят селскостопанското оттичане.
Но критиците заявиха, че този пакет не адресира основната заплаха, която е промяната на климата.

Какво трябва да се направи?

Експерти предупреждават, че единственият начин да се спаси Големият риф е като спешно се намалят емисиите на парникови газове. ООН твърди, че дори и да се задържи повишаването на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий, 90% от коралите в света все пак ще умрат.

Глобалните температури вече са се повишили с около 1 градус по Целзий от прединдустриалните времена насам. Учените отбелязват, че хората трябва да се отдръпнат от използването на изкопаеми горива.

Въпреки че Австралия посочва глобалното затопляне като световен проблем, критиците казват, че правителството се бави. Бивайки един от най-големите износители на изкопаеми горива в света, Австралия продължава да защитава използването на въглища, газ и нефт. Тя лобира ЮНЕСКО да сложи Големия риф в категория “в опасност”. А Куинсланд – домът на рифа, има една от най-интензивните въгледобивни индустрии в света.

Австралия е обещала да изпълни целта емисиите до 2030 г. да бъдат намалени с 26% спрямо нивата от 2005 г., но ООН казват, че не е на път да постигне това.
Досега Австралия също така се противопоставя на натиска да се ангажира с целта за нулеви емисии до 2050 г., въпреки че САЩ, Великобритания и много европейски и азиатски държави участват в това.

Източник: bbc.com
Превод: София Панчос


Европейска нощ на учените 2022 г.: