Как и защо доц. Станислав Харизанов подготвя участниците ни за EUCYS 2019

Станислав Харизанов, доцент от Института по информационни и комуникационни технологии, както и от Института по математика и информатика към БАН,  разказа специално за БГ Наука как протича подготовката на българските участници в най-престижния научен конкурс в Европа, насочен към ученици – EUCYS.

Доц. Харизанов е един от менторите на българските състезатели, посветил се на тази дейност от 2017 г. До момента Ученическият Институт по математика и информатика е излъчил вече двама финалисти на EUCYS – миналогодишния фаворит Ивайло Желев, който се завърна у нас с 2 специални награди от Дъблин, Ирландия, и Андрей Гиздов, ученик в НПМГ, който ще представя страната ни на тазгодишното издание на състезанието. Българските участници провеждат своята подготовка, започвайки от Лятната изследователска школа, която се организира по традиция в Благоевград в продължение на три седмици, като по време на нея участниците с изявени интереси в областта на математиката и информатиката правят своите първи стъпки в осмисляне на избраната тема, подготовка, четене на литература по нея. След това в течение на цялата учебна година разработват тематиката на различни регионални и национални състезания под егидата на Ученическия институт по математика и информатика, на Клуба „Млади таланти” и др. организации, свързани с МОН, и в хода на този дълъг процес се оценява прогресът на младите таланти. На последния етап от подготовката най-добрите ученици се класират за EUCYS  –финалното състезание на ниво ЕС.

 

 


РЕКЛАМА:

***

Според доц. Харизанов по време на цялата тази интензивна целогодишна работа учениците придобиват много полезни навици – те се научават да четат научна литература, да работят самостоятелно или под ръководството на менторите си, надграждайки постигнатите резултати и получавайки качествено нови резултати, учат се да описват постигнатото в рамките на някакъв научен труд, както и след това да го защитят устно в присъствието на жури.

Форматът на EUCYS е следният:  всеки участник около два месеца преди самия конкурс изпраща своя разработка в рамките на 10 страници, в която описва тематиката и получените резултати. Разработките се оценяват от компетентно и безпристрастно жури, като състезателите не биват запознати с оценките си. На последния етап участниците вече устно защитават резултатите си пред журито, като трябва да могат умело да аргументират постигнатото в течение на цялата година.

Форматът на това престижно състезание е страхотен шанс за бъдещото академично развитие на тези млади таланти, тъй като дори студенти бакалаври във висшите учебни заведения не правят подобни разработки – такива те започват да изготвят чак по време на магистратурата.  Затова състезателите в EUCYS на практика се оказват много по-напред от връстниците си, трупайки безценен опит още от гимназиалните си години за истинска научна работа. Впоследствие много от тях получават страхотния шанс да продължат разработките си в избраната сфера. Така например Ивайло Желев, миналогодишният финалист, който в момента следва в Гронинген, макар и едва първа година бакалавър, вече работи в лаборатория за изкуствен интелект, а през това лято, по време на ваканцията си в България, е одобрен на стаж в Института по информационни и комуникационни технологии, за да продължи разработките си в областта на дигиталната обработка на изображения – една тема, която той развива още като ученик. Така че участниците в EUCYS получават уникалната възможност да се научат да мислят и работят самостоятелно, далеч преди техните колеги в университетите, според доц. Харизанов.

 

EUCYS е европейски конкурс за млади учени, който стартира още през 1989 г., като първият председател на журито е големият британски математик сър Питър Суинертън-Дайър. Участието за България се организира от МОН. Всяка държава член на ЕС според регламента може да изпрати до три проекта в различни научни дисциплини, които в продължение на три дни биват оценявани от жури от 15-20 експерта от пълния спектър научни дисциплини,  обхванати от състезанието.

 

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: