Защо усещаме болка в мускулите след тренировка

Случвало ли ви се е да се събудите след тренировка и да се питате с какво сте заслужили тази мускулна треска? Тази позната болка може да е следствие на няколко фактора. Трябва да разберете от какво е точно вашата, за да избегнете появата ѝ в бъдеще.

Какво е това мъчение?

Томас Брикнър, завеждащ лекар по спортни травми към университета на Северна Каролина, твърди, че болката се разпространява на по-късен етап поради ефекта на „забавено възникване на мускулната треска“. Това състояние започва един-два дена след тренировка, на която не сме се подлагали преди: първо участие в клас по балет, първо бягане след пауза от няколко месеца, първи път по вдигане на тежести. Изпитваме подобна болка, заради разпространението на миниатюрни разкъсвания в мускулната тъкан, причинени от възпаление. (Широкоразпространен мит е, че мускулната треска се дължи на синтеза на млечна киселина. Тя предизвиква чувство на парене, когато мускулите ти поддадат при последното повторение на някое физическо упражнение, но организмът е способен да я елиминира от кръвта за няколко минути).

Мускулната треска причинява лек дискомфорт, но не обездвижва тяхната двигателна способност. Възможно е да предизвика и леко подуване, но това се случва рядко.


РЕКЛАМА:

***

Как мога да спра болката?

Брикнър споделя, че при някои видове упражнения вероятността от схващане е по-голяма, отколкото при други, като упражнения, в които има ексцентрични контракции (такива, при които едновременно се стяга и удължава мускулната тъкан). Например при клек мускулите на квадрицепса се удължават с приближаването към земята, но в същото време се стягат, за да убият бързината на движението.

Болезнеността при мускулите трае до няколко дена, но има начини, с които да облекчите парещото чувство, докато болката отшуми. Добрата хидратация е от голямо значение за възстановяването на повредената мускулна тъкан, което се осъществява чрез синтез на протеини. Ако сте по-смели, може да пробвате да си вземете душ, като редувате топла и студена вода. Това стимулира кръвообращението, което от своя страна намалява усещането за болка. Няма да сбъркате, ако масажирате проблемното място с бавни и нежни движения, защото по този начин се активират гените, произвеждащи митохондрии, и се облекчава паренето.

А ако е по-сериозно?

Мускулната треска е болезнена и може да създаде проблеми при извършване на ежедневните задачи. Ако след вдигане на дъмбели не може въобще да си изпънете ръката, е по-добре да се консултирате с личния си лекар. Това може да е симптом на рабдомиолиза (тежко и сравнително рядко заболяване, което се характеризира с разпадане на мускулната тъкан). При това заболяване мускулните клетки умират, като по този начин в кръвта се освобождават токсини, които предизвикват неподвижност, скованост и оток. При усложнения е възможно уринирането да е съпътствано с отделяне на кръв.

Много хора си мислят, че мускулната треска е нормална особено след усилена тренировка. Трябва винаги да се има предвид болестта рабдомиолиза. Заболяването е рядко, но при наличие на оток, болка или скованост в комбинация с червена или кафява на цвят урина, не се колебайте, а отидете на преглед. Това състояние не е за подценяване.

Мога ли предотвратя появата на мускулна треска?

Всеки човек − от професионален баскетболист до човек, изморяващ се при изкачване на няколко стълби − може да се окаже жертва на мускулната треска. Всичко опира до това да не се претоварваме. Брикнър установява при наблюдения, че дори и доста добре подготвени атлети при завръщане към активен начин на спортуване след зимна или лятна ваканция изпитват мускулна треска.

Важно е при физическо натоварване да преценяваме възможностите си и да подготвим тялото си предварително. Винаги трябва да се започва с тренировка, която отговаря на съответното ни фитнес ниво и да се надгражда. Ако вдигаме тежести, най-разумно е да започнем с такива, които не представляват трудност за нас. Ако сме решили да тичаме, трябва да регулираме дистанцията на обиколките. Също така трябва да се обръща внимание на хидратацията и здравословното хранене според вида на тренировката (въглехидрати за тичане, протеини за вдигане на тежести и т.н.). От изключителна важност е и разтяжката преди и след упражнения.

При спазване на тези съвети ще се радвате на дни без мускулна треска.

 

Превод: Лаура Сани

Източник: Popular Science


Европейска нощ на учените 2022 г.: