Защо работим това, за което не сме учили

Студентската телевизия Алма Матер дискутира
Защо работим това, за което не сме учили
Националната студентска телевизия Алма Матер отново поставя един от най-наболелите въпроси пред младите хора: защо най-често работим не това, за което сме учили. Предаването се осъществява във форма на познатото на зрителите  дискусионно токшоуто НИЕ и ще бъде излъчено в ефира на БНТ2 на 3 юли от 21.45.
 
В дискусията са събрани всички гледни точки с участието на  доц. д-р Мария Фъртунова,  директор на дирекция „Висше образование“ към Министерството на образованието и науката; Теодор Дечев, секретар на  Асоциацията на индустриалния капитал в България; Васил Силяновски, Националното представителство на студентските съвети и   председател на Студентски съвет към Софийски университет, и Марио  Тодоров – студент по медицина.
 
Факт е, че образованите  млади хора напускат страната ни. По отношение на мобилността, натрупване на социален капитал  и индивидуални ползи, това е прекрасно, но по отношение на направената инвестиция от страна на държавата –  никак не е  добре.
А засегнати са както образователните институции и бизнесът, така и разделените семейства и обезкръвена провинция.
Младите журналисти от телевизия Алма Матер питат: Кои са специалностите,  в които инвестира страната ни?  Има ли национална стратегия, която  надгражда  политиките на отделните висши училища, с внушителния брой от 52  за малка България?  Кои са факторите, които определят избора на професия?
Отговори на тези и още интересни ракурси от голямото предизвикателство да се намери балансът между висшето образование и пазара на труда, ще видите и чуете, ако сте пред екраните на БНТ2 в понеделник на 3 юли от 21.45 ч.

Европейска нощ на учените 2022 г.: