Защо магазинът е жизненоважен за БГ Наука

Аз ще си пиша такива текстове всеки път, когато достатъчно се засегна от коментарите на някой хейтър. Не може 10 години да се блъскаме едни хора да осигуряваме всеки месец безплатно списание с над 100-150 стр. научно-популярна информация, а когато решим да финансираме дейността си, за да поддържаме всичко това, някой да ни каже, че не е правилно.

1

Всички са доволни, когато четат наготово, свалят си безплатно списанието, влизат в сайта, влизат във форума и получават множество материали, съвети, информация, контакти и т.н. и всичко това – без да се иска абсолютно нищо. Тогава всички са ОК, но когато пуснахме магазин, от който да започнем да се издържаме и още повече – да развиваме всичко, което сме постигнали до сега, да има недоволни!

3

Правили сме дарителски кампании няколко пъти и винаги се е налагало да даваме от джоба си, за да запълним дупките – за хостинг, за домейни, за членство в ECSITE, за проекти и т.н.


РЕКЛАМА:

***

Ние се занимаваме с разпространение на наука – не правим наука, а я популяризираме. Това е също толкова важно, колкото и самата наука – не може да се прави нещо и хората да не знаят какво се случва с техните пари и имат ли нужда самите те от науката. Защото, когато човек не вижда дадено нещо пред себе си, то губи значимост в очите и съзнанието му. Борим се с остарелите разбирания на някои учени, но най-вече се борим с остарялото мислене на хората. Тези, които си мислят, че за всичко, което е безплатно, някой пуска парите отгоре и всичко върви – някои може и да го правят, но не и ние.

Ние повече от десет години сме независими и всичко, което правим е да популяризиране науката, да информираме хората и да даваме готова, смляна информация безплатно на хората.

Ако искате данни, ето ви малко статистика – магазинът в момента има точно толкова разходи колкото и приходи; продаваме предимно колиета, които са основният ни продукт; повечето хора, които четат БГ Наука не пазаруват от магазина; клиентите ни са хора, на които им харесва как изглеждат колиетата; читателите на БГ Наука са свикнали да получават безплатно всичко, което правим.

Това е само извод от последните шест месеца, в които имаме онлайн магазин.

Ние все още имаме нужда от финансова стабилност, все още имаме нужда от доброволци, които да ни помагат да бъдем по-добри в това, което правим и имаме нужда от това хората да четат повече и да бъдат по-осведомени.

4

Ако си харесате нещо от магазина и имате възможност – вземете си го и ни помогнете да продължим работата си в популяризирането на науката и знанието.

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: