Защо комарите хапят?

Armigeres_subalbatus_mosquito.jpg
Комарите са двукрили насекоми, с по шест крака. Комарите са дълги ок. 15 мм. и тежат ок. 2,5 мг. В света съществуват ок. 3000 вида комари. Но само някои тропични и субтропични видове са опасни за здравето.

Има съществена разлика в ролите на мъжките и женските индивиди. Докато мъжките се хранят с растителни сокове и цветен прашец, женските имат нужда от кръв, за да се снабдяват с протеин, който им е необходим за процеса на размножаване. Женските комари разполагат със сложна система от сензори. Привличат ги топлината, влагата, млечната киселина, въглеродният двуокис, силните парфюми, алкохолът и анхидридите на карбоновата киселина.

Когато разпознае жертвата си, женският комар каца върху него и забива хоботчето си в кожата му. Хоботчето на женския комар е снабдено с миниатюрни зъбчета, служещи за закрепване на комара към кожата на жертвата и за смученето на кръвта й. Убождането не достига до нервната тъкан и затова не предизвиква болка.
След като се нахрани с кръв, женският комар снася яйцата си, за да даде начало на нов жизнен цикъл.

Любимата плячка на женските комари са децата и възрастните с наднормено тегло и с височина над 180 см.
Комарите са активни и денем и нощем, въпреки че най-агресивният им период е между залез и изгрев слънце Дъждовете и влажното време са идеални условие за досадните комари.
Ухапването от комари почти винаги предизвиква реакция на организма, изразяваща се в зачервяване на кожата и силен сърбеж на ухапаното място. Понякога, при по-чувствителни организми като следствие от разчесването могат да се получат подуване, рани, инфекции, повишена температура, нарушения в кръвното налягане, стомашни проблеми, сърцебиене, астматични кризи.

През хоботчето на комара, чрез остатъци от кръвта на предишни ухапани, могат да се пренесат някои заболявания като малария, жълтеница, тропическа треска и др. В географските области, където теи заболявания са разпространени, комарите представляват сериозна опасност за пренасянето им.


РЕКЛАМА:

***

Anopheles_larve2.jpg

Европейска нощ на учените 2022 г.: