Защо хората все още имат окосмяване по тялото?

Автор
Неделин Бояджиев
BodyHair_main_1214.jpg

Мъжете обикновено са по-космати от жените, защото в организма им има по-високи нива на хормона тестостерон.

Космите служат като датчици за движение, за да ни предупредят за насекоми (като мравки, дървеници, кърлежи, комари, паяци, пчели, оси, скорпиони и др.) преди гадината да може да ни ухапе. Паразитите по-трудно намират неокосмено място, където да се закрепят и да започнат да смучат кръв.

BodyHair_main_1214.jpg (530×300)

Окосмяването по тялото на човека може да изглежда безполезно за съвременния човек днес, но то може да ни помогне за откриване на налазили ни паразити. Учените предполагат, че нашите предци от женски пол са предпочитали мъжете им да нямат паразити и затова са си избирали по-космати мъже.

 Хората изглеждат сравнително обезкосмени, в сравнение останалите бозайници, особено – в сравнение с маймуните, но плътността на космените фоликули на кожата ни е същата, както на маймуна с нашия размер. Фините косъмчета, които покриват телата ни, са заместили по-дебелите косми, които са имали нашите древни космати предци, и са остатък от нашата еволюция. Слонът, носорогът и хипопотамът също имат значително по-малко косми, но те са с по-дебела кожа. По-малкото косми са еволюционен напредък за онези видове, които могат да стоят дълго време във водна среда. Стоейки изправени, а не – на четири крака, хората излагат само една трета от телата си на директна слънчева светлина. Вече пълното покриване на  кожата с косми става излишно, тъй като не би било необходимо за защита от Слънцето. Хората запазват изобилната окосменост на върха на главата си – за защита от Слънцето и от студа. А по-малката окосменост е необходима и, за да може тялото да се поти и по този начин да се охлажда.


РЕКЛАМА:

***

Хората запазват изобилната окосменост на върха на главата – за защита от Слънцето и от студа. Мъжете имат по-сериозно окосмяване по лицето и по гърдите, благодарение на хормони, наречени андрогени.

Окосмяването около генителиите и при подмишниците вероятно е свързано със сексуалния подбор. И двете области отделят определен индивидуален аромат, а космите вероятно подсилват този ефект.

„Полезността“ на генетичните мутации зависи до голяма степен от факторите на околната среда като: наличието на храна, хищниците, изменението на климата, социалния натиск и др. Еволюцията е непрекъснат процес на попълване на екологични и социални ниши. Тя е и въпрос на оцеляване на вида.

По материали от:

http://www.mnn.com/green-tech/research-innovations/stories/why-do-humans-still-have-body-hair

http://science.howstuffworks.com/life/human-biology/human-body-hair.htm

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: