Защо хората са започнали да ходят изправени?

120323134409-large.jpg

http://science.icnhost.net/migrate/sites/default/files/field/image/120323134409-large.jpgПовечето от нас ходят и носят неща в ръцете си всеки ден. Това са привидно прости дейности, за които повечето хора не се замислят. Но международен екип от изследователи, включително  Браян Ричмонд от Университета Джордж Вашингтон (Brian Richmond at the George Washington University), е открил че ходенето на два крака при хората  или изправеното ходене,  може да е възникнало преди милиони години като адаптация за пренасяне на оскъдни, високо ценени  ресурси. Последното изследване е публикувано през този месец в Current Biology.
Екипът от изследователи от САЩ, Обединеното Кралство, Япония и Португалия са изследвали поведението на шимпанзета, които са се състезавали за хранителни ресурси, като учените са се опитали да разберат дали шимпанзетата ще се държат като предшественици те ни от преди шест милиона години и ще се изправят на два крака.
„Тези шимпанзета може да предоставят модел на екологичните условия, в които са се намирали най-ранните ни предшественици и когато са започнали да ходят изправени.“ –казва д-р Ричмонд, автор на изследването и професор по антропология в Колумбийския колеж  за изкуства и наука Джордж Вашингтон. – „ Нещо толкова просто като носенето – дейност, с която се ангажираме всеки ден – под определени условия може да е довела до изправеното ходене, поставило нашите предшественици на път различено от  другите човекоподобни маймуни, в крайна сметка довеждайки до появата на нашия вид.“

http://www.sciencedaily.com/


Европейска нощ на учените 2022 г.: