Започна българо-хърватската научна конференция „Война и мир“

clip_image002.gif

http://science.icnhost.net/migrate/sites/default/files/field/image/clip_image002.gifТази сутрин в  9.30 ч. беше открита IX Международна научна конференция: „Хървати и българи през вековете – Война и мир“.

В Заседателна зала №2 ще се проведат три пленарни заседания с доклади на различни теми – до 16:30, а след това ще се дискуртират. От 17:00 ще се представят новоизлезли книги по проекта и с това конференцията ще бъде закрита.     

 

Организатор е Институтът за балканистика с център по тракология при БАН със съдействието на СУ „Св. Климент Охридски“.

Научната конференция се организира в рамките на международния проект „Извори, студии и помагала за хърватската история” между Института за балканистика с Център по тракология към БАН и отделението за исторически науки при Хърватската академия на науките и изкуствата.


РЕКЛАМА:

***

Подробна програма на конференцията можете да видите тук:

Програма

 

Проф. дин Светлозар Елдъров откри конференцията от българска страна.  Благодари за оказаното съдействие на сътрудниците в рамките на проекта. Той постави акцент върху проблемите на мира. Професорът отбеляза, че във времена когато се навършват 100 години от Балканската война, а през 2013 и 2014 г. – и 100 години от Междусъюзническата и от Първата Световна война, изпъкват събитията, свързани с мира, с мирния обмен. Българо-хърватските отношения се основават на политическо, стопанско и културно сътрудничество – на фона на войната това е начинът да се покаже силата на културното мисионерство.

Логото на конференцията е избрано неслучайно – скулптура на жена от Балканската война – символ на жертвите, на загубата на син, баща, брат, съпруг.

Проф. дин Светлозар Елдъров още казва, че е избрал статуя на жена, защото в българският език всички ценности на военната добродетел – война, храброст, смелост, смърт – са от женски род. Женската скулптура има замислен вид – символ на необходимостта да се мисли за войната. Професорът определя надслова на форума: „Необходимо е да се мисли за войната, но по-добре преди нея, за да не се налага след това жените да мислят за загубата на близките им.”

2012 година е свързана с българо-хърватските отношения чрез още една годишнина – преди 100 години (1911-1912) ректор на Софийския университет е хърватинът Стефан Юридич.

Конференцията от сръбска страна откриха д-р Анте Тулин и д-р Дамир Карбич, както и временно изпълняващата длъжност посланик Н. Пр. г-жа Динка Франкович.


Европейска нощ на учените 2022 г.: