Западният образец на хранене и връзката му със заличаването на паметта

fast food and unhealthy eating concept - close up of fast food s

Значими изследвания върху животни сочат, че диета по западен образец (богата на мазнини и захар и бедна на плодове, зеленчуци и фибри) намалява способността на хипокампуса да заличава спомени. Обикновено спомените, свързани с храната, би трябвало да бъдат на преден план по време на глад и заличени веднага след засищане, така че мислите за нея да остават настрана, когато храненето вече не е главен приоритет.

Практически това би могло да означава, че западният образец на хранене затруднява заличаването на приятни спомени, предизвикани от виждането и подушването на апетитна храна. Като резултат от това, устояването на вкусни лакомства става сложно, дори когато човек е наситен.

Изследователите от Макуори намериха доказателства за този проблем, наблюдаван при хората. Тази седмица те са ги докладвали на ежегодното събрание на дружеството по проучване на храненето и диететиката (SSIB). Проучването, подкрепено от австралийския изследователски съвет и водено от доц.  д-р Туки Атуквайефио, наблюдава здрави, млади хора, една част, от които са подложени на диета по Западен образец.

Участниците изпълнявали тестове за познания и памет, които зависят от хипокампуса и са свързани с харесването и желанието за апетитни закуски преди и след насищащ обяд. Тези, които се хранели по Западния образец,  учели значително по-бавно и паметта им била по-слаба от тази на останалите, които се хранели здравословно. По-важното е, че желанието им за вкусна закуска стихвало значително по-бавно, както показва тестването и сравняването при състояния на глад и ситост.


РЕКЛАМА:

***

Главното откритие е, че състоянието на паметта и категорията на закуските са свързани.  “Макар и да бяха сити, те все още искаха да похапнат сладка и богата на мазнини вредна храна”, обяснява Туки Атуквайефеио. “Още по-интересен беше фактът, че този ефект е силно обвързан с изпълнението им на учебни и на такива задачи, свързани с паметта. Това предполага, че има връзка между двете посредством хипокампуса.”

В потвърждение на изследването върху животни, хората с по-голям прием на мазнини и захар се справят по-незадоволително с ученето и тестовете на паметта под въздействието на хранителния режим върху хипокампуса.

Изследователи от университета Макуори вярват, че невъзможността да се заличат спомените за храната, докато човек е в заситено психологическо състояние, може да обясни постоянното желание за междинна закуска.  В  противен случай здрави, слаби, млади хора, които рутинно консумират богати на захар и мазнини хранителни продукти, биха могли да бъдат тласнати към затлъстяване, поради функцията на хипокампуса и нездравия апетит към вредна храна, когато организмът изобщо няма нужда от храна.

Превод: Надя Иванова

Източник: Дружество по проучване на храненето и диететиката


Европейска нощ на учените 2022 г.: