Южна Африка изглежда е изиграла важна роля за еволюцията на хоминидите преди 2 милиона години

Два фосила на хоминиди, открити в южноафриканска пещера, включително този череп на Homo erectus, сочат към голяма еволюционна промяна, настъпила преди около 2 милиона години.

Новите находки разкриват, че представители на три различни хоминидни линии са се струпали в южния край на Африка преди около 2 милиона години, загатвайки за еволюционен замах, задвижван от разпространението на изключително успешен, човекоподобен вид. Не е ясно обаче дали трите древни популации са обитавали региона точно по едно и също време.

Разкопките в Дримолен, комплекс от пещери в Южна Африка, водят до откриването на два фосила от черепи, единият от Homo erectus, а другият от Paranthropus robustus, твърдят палеоантропологът Анди Херис от университета Ла Тробе в Мелбърн, Австралия, и неговите колеги. И двете находки датират между 2.04 милиона и 1.95 милиона години, съобщават учените за Science News.

Вкаменелостта на H. erectus принадлежи на дете, но представлява дълъг, нисък череп, типичен за по-възрастни екземпляри от този вид. Черепът от P. robustus пък е на възрастен индивид.

Преди това учените установяват, че и два вида австралопитеци, A. africanus и A. sediba, са обитавали близките райони на Южна Африка, също преди около 2 милиона години.


РЕКЛАМА:

***

Взети заедно, тези открития показват, че в еволюцията на хоминидите е настъпил драстичен преход, на територията на Южна Африка, между около 2.1 милиона и 1.9 милиона години назад, смятат от екипа на Херис.

Цялата статия можете да прочетете в новия брой 132 на списанието. Изтеглете броя от тук.

(отвори ДЕМО – първите 31 стр.- брой 132 )

Над 100 стр. в брой 132 – вижте ги: https://nauka.bg/bgnauka132/


Европейска нощ на учените 2022 г.: