Wind Explorer – иновативен еко-автомобил, който се захранва от… вятъра

wind-explorer-4.jpg

http://images.gizmag.com/hero/wind-explorer-4.jpgАвтомобил, захранван предимно от вятър, успешно завърши пътуването си през голяма част от Австралия, устоявайки на жеги и студове. Цялото пътешествие е струвало на германските му изобретатели „цели” 10 австралийски долара (16 американски долара).
Изминатото разстояние от почти 5000 километра е първият сериозен тест за прототипния автомобил „Уинд Експлорър“. Целта на изобретателите му Дирк Гион и Щефан Зимерер  била да покажат, че технологията за захранването на автомобилите с възобновяема енергия вече съществува и е приложима, дори – в тежки пътешествия като направеното от тях.

Откритият прототип, който бегло напомня състезателен автомобил, е с корпус от въглеродни нишки и с велосипедни гуми. Основно возилото се захранва от литиево-йонна батерия с мощност от 8 кВтч, която през нощта се презарежда от преносима вятърна турбина или – от хвърчила.
Автомобилът тежи 80 кг без батериите, но дори и с тях общото му тегло не превишава 200 кг – много по-малко от теглото на стандартна кола. Прототипът може да развива скорост до 90 км/ч. Колата не изпуска въглеродни емисии и е безшумна.

По време на пътешествието си, завършило в Сидни, Гион и Зимерер са преминали през места, където температурите достигат до 60 градуса по Целзий и има опасност от прегряване на батериите. „В тези моменти ни беше още по-трудно заради факта, че подът на колата се намира едва на 15 сантиметра от пътя. Вътре горещият въздух изгаряше кожата ни, а три дни по-късно карахме при температура от 7 градуса по Целзий и премръзнахме.“, разказва Д. Гион.

При периодичното стихване на вятъра се налагало двамата изобретатели да спират в къмпинги по пътя, за да презареждат батерията. Гион и Зимерер са изминали 2 480 км с вятърна мощ, 480 км – с енергия от хвърчила и 2 100 км – на електричество, което им е струвало 10 австралийски долара. Не са използвали нито бензин, нито – дизел, нито – газ.

Макар автомобилът да не е готов за практическа употреба, неговите изобретатели възлагат големи надежди на бъдещето. „Ние сме изключително горди. Една наша мечта се сбъдна.“, се радват те. Wind Explorer е автомобил, който сякаш идва от бъдещето. Но той е вече е  реалност!


РЕКЛАМА:

***

Неделин Бояджиев
По материали от:
http://www.wind-explorer.com/index.php/start_en

http://www.gizmag.com/
http://likecool.com/


Европейска нощ на учените 2022 г.: