ВЪЗХОДЪТ НА БЪЛГАРИЯ И ЕДИН ЕВРОПЕЙСКИ АРИСТОКРАТ

 

  Български дневници
Автор: Граф Робер дьо Бурбулон

http://science.icnhost.net/migrate/forum/index.php?app=core&module=attach&section=attach&attach_rel_module=post&attach_id=16429

ВЪЗХОДЪТ НА БЪЛГАРИЯ И ЕДИН ЕВРОПЕЙСКИ АРИСТОКРАТ

Третата българска държава започва с летящ старт, и голяма част от тозиполет е могъщото нахлуване на Европа и европейското във всички сфери отживота й. Почти във всяка област се появяват европейци и удивителнотое, макар първоначалния шок от първите следосвобожденски години да епонякога в повече за последните, че България лесно и бързо възприемавсичко, което те носят. Иречек, Мърквичка, братята Шкорпил, Луи Айер имного други идват, за да поставят заедно с българите европейскитеоснови на новата държава.

Граф Робер дьо Бурболон пристига заедно с ноия цар Фердинанд през 1887г. и носи със себе си поувяхналият в края на 19 век, но още актуаленблясък на френската аристокрация. Зад себе си има видно аристократичносемейство и няколко години служба в Министерството на вътрешните работина Френската република, край себе си – новосъздаденият двор наФердинанд и малко смешната за малка България титла „Велик шамбелан” набългарския дворец, а пред себе си – България и повечето от събитията,които й предстоят и се развиват с участието на българския двор, а значии с негово.


РЕКЛАМА:

***

Твърде интелигентен, а и доста опитен и посветен в кухнята надипломацията човек, приближен на цар Фердинанд, изпълнявал няколкодискретни български мисии в Европа, добре запознат с европейскитекръгове, графът пише обширен и изпълнен с прелюбопитна информацияархив, или дневник, в който под формата на писма до майка си и жена сиизлага ден след ден, случка след случка и картина след картина животъти впечатленията си от България, а, както се оказва – и сериозна част отнейната нова история отвътре. Защото зад изисканото име се крие не самозапознат с дворцовите тайни човек, но и умен и впечатлителеннаблюдател, който излага толкова много детайли и впечатления, ченеволно създава един цялостен протрет на нова България, който наистинаби бил много скъп извор за всеки историк или просто интересуващ се отепохата човек. Последната е много добре пресъздадена в изпълнените сподробности писма и разкази, от балканските куриози наследосвобожденска София, до великия подем през войните за националнообединенние на България, през дворцовите интриги и комедии.

Книгата попада при българите в края на 20 век куриозно и навреме,благодарение на френския полсаник в България Жан-Мари Дайе,българскиятпосланик във франция Симеон Ангелов, съпругата му проф. Зина Маркова иразбира се, внукът на автора граф Ги дьо Бурбулон и неговатасъпруга,които предоставят ръкописите. По този начин, тъкмо навреме и взората на новия европейски път на България, българите получават тозимного ценен извор за първите, а и най-ползотворни години на новата сиистория. Може би стилът на френския аристократ от 19 век ще се види насъвременния читател малко приповдигнат, но изобилието от информация, аи многото снимки и изображения на различни документи в изданието ще мудадат шанса да се потопи и наистина да види в детайли края набългарския 19-ти и началото на българския 20 век, животът на страната свсичките му пъстрота, възход, драматизъм и тайни.

Купи:
http://book.nauka.bg…ks.php?ID=24419


Европейска нощ на учените 2022 г.: