Втори Варненски фестивал на науката (26-29 октомври)

Втори Варненски фестивал на науката (26-29 октомври)

Втори Варненски фестивал на науката (26-29 октомври)

Втори Варненски фестивал на науката (26-29 октомври)


Направи дарение на училище!***

 

Какво е дигитален хуманизъм? Как мозъкът ни възприема изкуство? Какво общо имат човешкото здраве и морето? И готови ли сме за предизвикателствата на морето? Какво всъщност знаем за радиоактивните вещества, за които често чуваме по медиите? Вторият Варненски фестивал на науката представя български и чуждестранни учени в Училищна програма с 48 събития и още 50 събития в общата програма, в 4 зали и зона за демонстрации във Фестивалния и конгресен център от 26 до 29 октомври. 

За втори път във Варна ще се проведе фестивал за популярно представяне на сложни научни теми, които са директно свързани с ежедневието и качеството на живота на всеки един от нас. Първите два фестивални дни са отделени за Училищна програма, за която учители вече резервират места за посещение със своите класове. Всички учени, с които зрителите ще се срещнат, ще представят своите теми на достъпен за неспециализирана аудитория език, има и събития на английски и френски език. Специален фокус на програмата е участието на учени от Варна, които ще разкажат за науката, която развиват в града на национално и международно ниво. Специално за фестивала ще пристигне директорката на Виенската градска библиотека и философ Анита Айхингер, за сподели основните понятия в движението Дигитален хуманизъм, което поставя човека в центъра на развитието на технологиите. 

Вход в залите за събития става срещу безплатни пропуски и не по-късно от 10 минути след началото на събитието. Пропуски трябва да се резервират от сайта на фестивала https://beautifulscience.bg/v-programa/. За събитията, в които има свободни места ще бъдат допускани и зрители, дошли директно във фестивалния комплекс. 


Разбери повече за БГ Наука:

***

Фестивалът ще се проведе в 4 зали, които по традиция се преименуват с имена, свързани с наука. Те са двете зали за представяния на сцена и прожекции: Зала Космос в партньорство с А1 (Зала 4, Пресцентър), Зала Океан в партньорство с Mr. Bricolage (Зала 5), и две зали за практически работилници Зала Лаборатория (Зала 7) и Зала ДНК (зала 12). 

Официалното откриване ще се състои на открито в билетното фоайе на ФКЦ, което във фестивалните дни ще се нарича Зона Откривател в партньорство със Солвей Соди, на 26 октомври от 10:30 до 11:00 ч. с участието на официалните гости от основните партньори на фестивала Министерство на образованието и науката и Община Варна. 

 

Ето някои акценти в програмата: 

Тема КОСМОС: 

 • „Космически фойерверки – нова звезда в небето“ на д-р Янко Николов от НАОП „Н. Коперник“
 • „На крилете на мечтите“ – филм на Центъра „Николай Коперник“ в Полша
 • „Новите инфрачервени очи на астрономията: телескопът Джеймс Уеб“ – извънредно излъчване на запис от представянето на д-р Стефани Майлъм, Заместник главен учен по планетарни науки на Телескопа „Джеймс Уеб”

 

Тема ТЕХНОЛОГИИ

 • „120 години електрокардиограф“ на асистентката по физика в Медицински университет-Варна Десислава Георгиева.
 • „Могат ли материалите да живеят вечно“ на доц. Диян Димитров от Технически университет-Варна
 • „Предмети в сладководни води“ на доц. д-р Весела Евтимова е хидробиолог в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания – БАН
 • „Радоновият проблем“ на проф. д-р  на физическите науки Добромир Пресиянов от катедра „Атомна физика“ към Физическия факултет при Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Тема НАШАТА ПЛАНЕТА

 • „Дървото на живота“ на  еколога Александър Зарков от Университетски ботанически градини
 • „Принципът на трите R” на Университет за деца, създаден от варненеца Явор Киряков 
 • „Генетика и акули“ на кениеца Гибс Кугуру, стипендиант на National Geographic, ексклузивно излъчване на запис от представянето му на Софийския фестивал на науката

 

Тема ЗДРАВЕ 

 • „Живот във всяка капка“ – специално за фестивала Районният център по трансфузионна хематология ще проведе акция за кръводаряване от в първия в страната мобилен пункт за кръводаряване в един от дните на фестивала.
 • „За здравето, човека и морето“ на проф. д-р Димитър Георгиев Ставрев, от Медицински университет-Варна, създател е на първия академичен учебник по морска медицина.  
 • „От местопроизшествието: поуките от съдебните експертизи“ на физика от Пловдивския университет д-р Стефан Николов

 

Тема НАУКА И ИЗКУСТВО

 • „Науката в scifi филмите“ – на гл. ас. д-р Гергана Георгиева работи в катедра Метеорология и Геофизика на Физическия факултет, СУ
 • „Войната срещу ерозията на истината“ на австрийката Анита Айхингер, Директор на Виенската градска библиотека 
 • „Изкуството и мозъкът – невробиологичен поглед върху съзидателния дух“ на доц. д-р Димитър Стайков, д.м.н. e роден във Варна и е завършил медицина във Виена, Австрия.
 • „Европа преоткрива българите през XVIII–XIX в.“ на чл.-кор. проф. д.и.н. Иван Русев от Икономически университет – Варна

И още: ще отбележим 550 г. от раждането на Николай Коперник; учениците в Училищната програма ще могат да задават своите най-трудни въпроси в „Разбий професора“, а възрастните ще участват в „Научен куиз“; има множество работилници за деца, и други. 

На фестивала посетителите могат да видят още:

 • Научна книжарница с издателство „Сиела“
 • Щандове с експерименти и демонстрации 

За най-малките посетители ще има множество работилници, в които от участват в експерименти, които ще могат да повторят и у дома. За първи път програмата дава възможност на родители да оставят децата си да участват работилници, докато те посетят събитие от техен интерес. 

В програмата са включени и няколко събития на запис, които ще бъдат на английски и френски език. 

Екипът на фестивала ще бъде подкрепен от млади доброволци от Варна.

Варненският фестивал на науката се организира от Фондация „Красива наука“. Основен партньор е Министерството на образованието и науката, а във Варна фестивалът е подкрепен от Община Варна. 

Корпоративни партньори: А1, Солвей Соди, Mr. Bricolage, ABC Design & Communication и JobTiger

Академични партньори: Висш военноморски университет, Технически университет- Варна, Висше училище по мениджмънт, Медицински университет – Варна, Икономически университет – Варна, Университетска Ботаническа Градина – Варна, Институт по океанология при БАН, НАОП „Н. Коперник“, Софийски университет

Международни партньори: Австрийско посолство, Британски съвет, Посолство на САЩ, Чешки център, Полски център, Посолство на Украйна, Институт Камоиш, Френски институт, National Geographic.

Логистични партньори: Фестивален и конгресен център, Сиела

Медийните партньори: БНР Варна, БТА, в-к Аз-Буки, МедиаБрикс, Наука OFFNews, Програмата, БГ Наука

Със сътрудничеството на: Университет за деца, MindHub, Географ БГ, ReBonkers и English Academy 


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.