Всяко дете с аутизъм би желало да знаем тези неща

Credit: Lance Neilson (CC BY-ND 2.0)
Credit: Lance Neilson (CC BY-ND 2.0)

Хората често правим оценки на децата с нетипично поведение, но това не им помага да се справят по-лесно със света, който ги заобикаля. За да ни помогнат да разберем света на децата с аутизъм, специалисти подготвят десет съвета, въз основа на задълбочени проучвания и работа с аутисти. Авторите вярват, че ако отделим време да уважаваме и разбираме хората с аутизъм, обществата ни ще станат по-богати и отворени към всички.

  1. Виж ме такъв, какъвто съм

Аз съм само един в целия свят, също като теб. Като теб аз имам множество различни умения и възможности, както и неща, които ме затрудняват.

Това, че имам аутизъм, не ме прави еднакъв с всички други хора с аутизъм. Любовта и приемането от страна на семейството, приятелите и хората около мен най-добре ми помагат да се развивам и обогатявам.

  1. Чувам, виждам и усещам света различно от теб

Някои шумове, миризми, вкусове или стресиращи светлини за мен са плашещи и дори ми носят физическа болка. Докосването може да ме обърка, а прегръдките – да не ми харесват.

Но пък за сметка на това, мога да изживявам малки неща, които ти пропускаш – такива, които намирам за забавни и вълнуващи и които ме радват – така че ела и сподели с мен това. Прочети някои от книгите, писани от хора с аутизъм, за да научиш повече как усещам света.


РЕКЛАМА:

***

Четете повече ТУК.


Европейска нощ на учените 2022 г.: