Търсене
Close this search box.

Вижте кои са победителите в конкурса Агар Арт 2017!

Автор: Росица Ташкова

Конкурсът за рисунка с микроорганизми върху хранителна среда – Агар Арт, се проведе за втори път в България. Участниците освободиха въображението си и се осмелиха да се превърнат в творци, каквито всички ние бихме могли да бъдем, ако разчупим стереотипите и си го позволим. 🙂

Предизвикахме микробиолозите от цялата страна да заявят себе си и науката, на която са посветили своите дни и те споделиха света си с нас. Отново заедно изведохме бактериите от лабораторията и накърнихме репутацията им на грозни злодеи.

Тази година за мен беше изключително вълнуваща срещата с журито, съставено от млади творци – художници, с отношение към природата и науката. В случай, че сте пропуснали, ето кои са те:

Димитър Петров – създател и арт директор на проекта за анимационен филм Златната ябълка;

Христина Грозданова – един от учредителите на ДАФНИ (Дружество на анималисти, флористи и научни илюстратори), главен уредник на художествен фонд в РИМ София и докторант в катедра Изкуствознание на НХА (темата на дисертацията ѝ е свързана с българската научна илюстрация – ботаника и зоология);

Юрий Георгиев – 3D художник по персонажи в компания за видео игри и илюстратор на свободна практика;

И аз, Росица Ташкова – вдъхновител на конкурса ;), микробиолог, част от екипа на проекта Българска Наука.

След относително разгорещена дискусия, успяхме единодушно да определим победителите!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Готови ли сте? 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

Първо място: Десислава Попова, капитан на отбор iGEM Bulgaria 2017, с творбата ѝ „Октопод“, нарисуван върху среда LB с E. coli (щам: DH5α), експресиращ цветни хромопротеини – син, червен и лилав. Рисунката се отличава с оригиналност, тъй като е разположена върху три отделни петрита; добра композиция; наситени цветове; фотография с високо качество; неочаквани микроорганизми (модифицирани да произвеждат ярки пигменти) и добри художествени умения.

Десислава Попов, Октопод
Десислава Попова, Октопод

 

Второ място: Ванина Кирова, „Ван Гог“, нарисуван върху CPSE агар с бактериите Entrococcus faecalis, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae. Творбата силно впечатлява с оригиналната техника, с която е нарисувана, както и с художествените способности на авторката!

Ванина Кирова, Ван Гог
Ванина Кирова, Ван Гог

 

Трето място: доц. д-р Севдалина Тодорова, ръководител на клуб “Microbio art” в Русенски университет „А. Кънчев“ – филиал Разград, „Осми март“. Основните качества на творбата са свързани с посланието, което носи и с необичайната форма на средата, както и многообразието на използваните микроорганизми и цветове.

Доц. Севдалина Тодорова, Осми март
Доц. Севдалина Тодорова, Осми март

 

Четвърто място: Силвия Ветренска и Силвия Велева, РЗИ Пазарджик с творбата „Етно“, нарисувана със Staphylococcus aureus subsp. aureus NBIMCC 509 върху среда Baired Parker Agar Base. Линиите са стройни и изчистени, доколкото рисуването с микроорганизми го позволява, а цялостното усещане е мило и романтично… своеобразна бактериална етно-романтика.

Силвия Ветренска и Силвия Велева, Етно
Силвия Ветренска и Силвия Велева, Етно

 

Награда на RIDACOM: Силвия Велева и Силвия Ветренска, РЗИ Пазарджик с творбата „Панда“. За нея двете дами отново са използвали Staphylococcus aureus subsp. aureus NBIMCC 509 върху среда Baired Parker Agar Base. Качествата ѝ са свързани с прецизността на рисунката и композицията.

Силвия Велева и Силвия Ветренска, Панда
Силвия Велева и Силвия Ветренска, Панда

 

Награда на публиката: Калоян Петров, студент от „Химия и микробиология на храните“, съвместно с катедра Микробиология към Университет по хранително технологии – гр. Пловдив с творбата „Обичащи микробиологията“ – среда Candida Differential Agar, микроорганизми: „Micorbiology“ – Candida albicans; сърце – Rhodotorula rubra.

Калоян Петров, Обичащи микробиологията
Калоян Петров, Обичащи микробиологията

 

Ето какви са наградите, които победителите ще получат:

1-во място:

Колие или тениска по избор от магазина на Българска Наука, книгата посветена на Антарктида „На юг от разума” от Изабела Шопова, хранителна среда по избор, осигурена от фирма RIDACOM, снимката на победителя ще бъде поставена на корицата на следващия брой на списание Българска Наука.

2-ро място:  

Колие Микроскоп, книгата посветена на Антарктида „На юг от разума” от Изабела Шопова, хранителна среда по избор, осигурена от фирма RIDACOM.

3-то място:  

Колие Химическа Реакция, книгата “Историята на едно научно откритие. Диморфизъм на пластоцианина” от проф. Митко Димитров, хранителна среда по избор, осигурена от фирма RIDACOM.

4-то място:  

Книгите “Историята на едно научно откритие. Диморфизъм на пластоцианина” от проф. Митко Димитров и „Капитан Немо” от Жул Верн, хранителна среда по избор, осигурена от фирма RIDACOM.

Награда на RIDACOM:

Йозе и синтетична хранителна среда HiCynth по избор.

Награда на публиката:

Книгите “Историята на едно научно откритие. Диморфизъм на пластоцианина” от проф. Митко Димитров и „Кратка история на почти всичко” от Бил Брайсън, хранителна среда по избор, осигурена от фирма RIDACOM.

Благодарим на всички, които се впуснаха в това приключение, за да докажат, че микробиологията е изкуство! 🙂

 

Репортаж на БНТ за победителите: тук.

Моля, не пропускайте това (1 минута четене)

БГ Наука моли за вашата подкрепа. Ние сме организация с нестопанска цел и се борим за каузата да направим науката по-близка до хората, като създаваме статии, видеа, аудио материали и други видове полезно и лесно разбираемо съдържание, безплатно в интернет.

Нямаме реклами в сайта и може да се чете приятно и лесно. Това пространство е ваше. 

Не бъдете от тези 99%, които подминават това съобщение. Бъдете от хората, които искат промяна.

Направете услуга на себе си и подкрепете БГ Наука, като се абонирате за 9 лв. на месец за сп. „Българска наука“

Ако можете да си позволите по-голяма сума може да направите Еднократен/Вечен абонамент за БГ Наука или да направите дарение към “Сдружение Форум наука” за повече безплатно полезно научно съдържание на български език. Повече тук >>

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.