Вижте какво се случва, когато простреляте с куршум неразрушимата капка на принц Рупърт

Чудите се какво представлява капката на принц Рупърт? Е, любители на науката, продължавайте да четете.

Капката на принц Рупърт е това, което се получава, когато пуснеш разтопено стъкло в много студена вода. Стъклото се охлажда в капка във формата на попова лъжичка, подобно на луковица, „неразрушима“ капка и чуплива опашка, която би се разбила при най-малкия натиск.

Тя пленява учените още от 1600 година, които изследват свойствата на тази капка и издръжливостта ѝ от векове. За щастие, учените и въобще любопитните търсачи на истината тези дни имат Youtube канали, в които правят различни експерименти, които ние можем да гледаме и да изучаваме резултатите.

Ютубърът SmarterEveryDay е направил видео, в което показва какво се случва, когато се изстреля куршум към главичката на капката на принц Рупърт. Можете да видите резултатите във видеото по-долу, в целия му блясък от 150 000 кадъра в секунда. Дали ще издържи на удара? Наистина ли е неразрушима? Обещаваме ви, че частта на забавен каданс си струва!


РЕКЛАМА:

***

А ето я и научната част, има спойлери.

Куршумът всъщност не чупи главичката, а отскача и само одрасква капката и изпраща ударна вълна към опашката. Тогава опашката веднага се разбива, което оказва натиск обратно до главичката и експлодира цялата.

Да го кажем просто, когато разтопеното стъкло е пуснато в студената вода, външността се изстудява и се втвърдява почти моментално, докато вътрешността остава разтопена за по-дълго и се охлажда много по-бавно.

Тъй като стъклото се разширява, когато е горещо и се свива, когато се охлади, когато вътрешността се охлажда, тя се опитва да дръпне горният слой, който вече е охладен и втвърден. Това прави главичката много по-твърда и непробиваема, и поддържа всичко в издръжливо състояние. Това е доста насъбрана енергия.

Обаче, ако крехката, тънка, чуплива опашка на капката е подложена на напрежение, тя ще се счупи моментално и ще проведе енергията обратно към главичката с голяма скорост, което освобождава насъбралата се там енергия и така ще предизвика разбиването на главичката.

А можете просто да гледате предишното видео на SmarterEveryDay, което обяснява с големи детайли чудесата на загадката, наречена капката на принц Рупърт.

Превод: Никол Николова

Източник: IFLS


Европейска нощ на учените 2022 г.: