Вижте как две змии се борят и образуват една кошмарна супер-змия


Ако една змия сама по себе си е достатъчна, за да ви побърка, тогава се извиняваме предварително за тези кадри на две смъртоносни кафяви змии, които се преплитат, за да образуват гигантска усукана двойна змия.

Заснети в близост до западноавстралийския район Dandaragan, кадрите показват две западни кафяви змии (Pseudonaja nuchalis), заключващи гъвкавите си тела заедно в интимна прегръдка, за да образуват една супер-змия.

Но не се заблуждавайте. Въпреки че може да изглежда като романтичен танц, това видео всъщност показва как две мъжки се борят, най-вероятно заради близкостояща женска, което е често срещано явление през пролетта и началото на лятото, когато се размножават змиите.

„Чуваме съобщения и дори получаваме изпратени снимки и кадри на двойки от различни видове змии, които са „оплетени” заедно“, казва пред Herald Sun Ник Клемън от Викторианското Министерство на устойчивото развитие и околната среда през 2012 г.“

Почти всеки си мисли, че това е размножително поведение, но това, което всъщност виждаме, е ритуална борба между мъжки змии.“И така, какво точно се случва тук, и как всъщност мъжките се нараняват един друг с цялото това усукване?


РЕКЛАМА:

***

Ако западните кафяви змии наистина искаха да се наранят, бихте си представили, че по-скоро болезнено ще се хапят, вместо да танцуват.

Но този ритуал за чифтосване не е битка на живот и смърт – това е по-скоро демонстрация на сила, за да се докаже кой е по-силен и по-добре обезпечен с ресурси. Победителят ще отиде да се чифтоса с близката женска, докато загубилият се скрива победен.

„Обикновено мъжките ще се опитват да натиснат надолу главата на другия, и ще се борят един с друг, докато се установи кой доминира, което може да отнеме известно време, предвид, че змиите са еднакво силни“, казва за ScienceAlert екологът Джонатан Уеб от Техническия университет в Сидни.

„Обикновено, след като се установи доминантният, загубилият избягва от сцената, а след това победителят ще се чифтоса с женската. При някои видове битките могат да бъдат по-агресивни, като мъжките енергично се хапят един друг.“

Но въпреки че намерението не е непременно смъртоносно, битките все пак могат да бъдат опасни за змиите, тъй като притокът им на въздух може да бъде прекъснат поради цялото това стискане.

Жилавите бързо движещи се кафяви змии не са единствените, които извършват тези турнири по борба за чифтосване – те са доста често срещани при всички змии по света, а в редки случаи дори са били виждани да настъпват между различните видове.

„Повтарящите се сплитане и притискане един към друг (което прави дишането трудно), последвано от хвърлянето им в страни един от друг и след това (като си поемат въздух) отново преплитане, е модел на поведение при мъжките на повечето австралийски видове змии“, казва експертът по змиите Марк Хътчинсън от Южноавстралийския музей пред Adelaide Now по-рано тази година.

Проблемът с притока на въздух става малко по-истински, когато видите супер голямата версията на тези двубои, като тези кошмарни кадри, заснети през октомври, между два австралийски питона, които могат да достигнат до 4 метра:

Или най-голямото в света събиране на змии – само 75 000 възбудени мъжки ивичести смоци, гърчещи се едни върху други в Канада, за да спечелят любовта на една единствена женска:

Но ако борбата за една женска изглежда романтична, истинският въпрос е, как изглежда действителното чифтосване? Отговорът всъщност е много по-малко драматичен, отколкото вероятно си мислите, което може да видите в кадрите по-долу.

Превод: Гергана Димитрова

Източник: Science Alert


Европейска нощ на учените 2022 г.: