Вероятно феромоните не са причината да ви намират за привлекателни

MPI for Chemical Ecology Markus Knaden
MPI for Chemical Ecology Markus Knaden

През 2010 десетки хора се събрали в арт галерия в Бруклин, за да помиришат чужди непрани тениски. Това небило парти на фетишисти, а опит за съблазняване чрез миризма. Условията на „Партито на феромоните” били прости – да отворите една от многобройните торби, съдържащи нечия носена тениска и да подушите. Ако миризмата ви харесва, може да излезете на среща със собственика ѝ.

Партито се увенчало с успех и сега такива се провеждат в Лос Анджелис и Лондон. Според едно списание, те са за хора, които „се надяват да намерят любовта, използвайки обонянието си и вярата в науката”.

Идеята, че човешките феромони влияят на сексуалното привличане и любовта е широко разпространена в поп-културата. Някои хора дори искат да си закупят парфюми, наречени „любовна отвара”. Някои от тях съдържат андростенон – най-мощният от всички сексуални атрактанти – който, според продавачите, повишава либидото при жените, като едновременно с това прави мъжете по-привлекателни. За андростенола пък се твърди, че ви кара да изглеждате по-достъпни за противоположния пол. Други феромони се продават в качеството им на „ледоразбивачи”, повишаващи мъжествеността и като химични успокоителни при полова близост.

И така, наистина ли науката доказва, че феромоните трансформират нашите сексуални перспективи? Любовта буквално ли е във въздуха или просто хората миришат?

Терминът „феромон” е въведен през 1959 г. Peter Karlson и Martin Luscher– двама изследователи от Института по биохимия Макс Планк в Мюнхен, Германия, твърдели, че в облака от молекули, произвеждан от животните, някои са по-специални от другите. Те били сходни с хормони в кръвта, но се излъчвали извън тялото, като влияят върху поведението и психологията на другите. Вместо да са просто миризми – широко понятие за молекули, които могат да предизвикат редица отговори – феромоните осъществяват строго определена функция сред индивидите от един вид.


РЕКЛАМА:

***

През същата година бил открит първият феромон. Бомбиколът, произвежданс от женските копринени пеперуди (Bombyx mori), привлича вниманието на мъжките, които се намират на километри разстояние. Той е полов феромон и афродизиак, който се носи във въздуха. Бомбиколът идеално съответствал на дефиницията. Той бил прост – само една молекула. И специфичен само за този вид пеперуди. Предизвиквал стереотипен отговор; мъжките отново и отново трептели с криле около източника на феромона, дори там да не се вижда женска.

Прочетете целия материал безплатно в новия брой на сп. Българска Наука тук:

https://issuu.com/bgnauka/docs/bgnauka90/138

Изтеглете безплатно целия брой от тук:

http://image.nauka.bg/magazine/bg-science90.pdf

Превод: Росица Ташкова

Източник: BBC


Европейска нощ на учените 2022 г.: