Великобритания: Майка веган е принудена от Върховния съд да ваксинира децата си

Майка веган, която искала синовете ѝ да живеят живот „без токсини“, ще бъде принудена да ги остави да получат рутинните ваксинации, след като Върховният съд отхвърлил нейните възражения.

„Много съжалявам, че майката ще счете решението за грешно, но моят обективен дълг е ясен“, казва съдия Mark Rogers, преди да нареди, че момчетата, на възраст 2 и 4 години, трябва да получат инжекции против болести като дифтерия, детски паралич, менингит, дребна шарка, заушка и рубеола.

Майката е казала, че храни децата си само с „натурални продукти“.

Тя казва: „В телата им няма токсини дотолкова, доколкото аз мога да предотвратя това“.


РЕКЛАМА:

***

По-голямото момче е получило няколко ваксинации, но майката казала на съда, че вярва, че е имало странични ефекти като пожълтяване и лющене на скалпа, постоянна кашлица и екзема в резултат от това.

Бащата на момчетата споделя пред съда, че майката е „обсесивна, свръхконтролираща и ограничена“ и „се съмнява в конвенционалната медицина“, и не им позволява да взимат лекарства с парацетамол за деца като Calpol.

Майката, която не може да бъде назована заради защита на анонимността на децата, казала пред съда: „Това, което съм научила е, че ваксините помагат понякога, но определено има риск при ваксинациите. Производителите на ваксини са казвали, че ваксините са „неизбежно несигурни“. Има много малък риск децата изобщо да хванат някое от тези заболявания, включени в доклада. И двете деца имат силни имунни системи, което определено помага при предпазване от заболяванията“.

Говорейки за етичните си убеждения, тя казва: „Нито една ваксина не е веганска. Никой доктор не би критикувал ваксинирането, в противен случай ще се страхува, че може да загуби работата си. Не е нормално да бъдат ваксинирани с метални елементи и е против моите вегански убеждения да бъдат инжектирани с нещо, което е отгледано в животински клетки или нещо, което е било тествано върху животни“.

Съдия Mark Rogers казва, че майката не е успяла да открие доктор, който да я подкрепи в съда и той отсъдил в полза на бащата, което означава, че момчетата ще получат рутинните ваксинации срещу дребна шарка, заушка, рубеола, както и дифтерия и детски паралич.

Съдията казва в своето постановление следното: „Имам сериозни опасения за способностите на майката да погледне обективно и безпристрастно“.

Той подкрепя решението децата да бъдат ваксинирани според условията на 1989 Children’s Act, който позволява на съдиите да отменят решенията на родители в полза на благополучието на децата.

Тестови случай от 2013 година на Върховния съд открива, че две сестри на 11 и 15 години трябва да получат MMR ваксина въпреки че нито те, нито майка им искали да я получат.

Изследване на д-р Andrew Wakefield, публикувано през 1998 година в уважаваното медицинско списание The Lancet навежда на мисълта, че MMR инжекциите могат да бъдат свързани с аутизма и болест на червата.

Докладът и последвалата медийна истерия подтикнали много родители да решат да не ваксинират децата си с тази ваксина.

През 2010 година изследването на д-р Andrew Wakefield е счетено от General Medical Council за „непочтено“ и е напълно е отхвърлено от лекарската гилдия.

Превод: Никол Николова

Източник: The Independent


Европейска нощ на учените 2022 г.: