Търсене
Close this search box.

Възходът и залезът на двигателите с вътрешно горене

Двигателите с вътрешно горене са едно от най-значимите изобретения за последните 150 години.

През 1872 г. американецът Джордж Брейтън изобретява първия търговски двигател с вътрешно горене с течно гориво. През 1876 г. Николас Ото, работещ с Готлиб Даймлер и Вилхелм Майбах, патентова четиритактовия двигател. Три години по-късно Карл Бенц патентова надежден двутактов газов двигател и до 1892 г. Рудолф Дизел разработва първия двигател с компресионно запалване.
Този ход на събитията революционизира начина, по който хората щяха да пътуват през следващите поколения. Двигателят с вътрешно горене беше тук, за да остане.

Така че, представете си, ако утре сутринта видите във вестника следното заглавие: „Всички градски бензиностанции спират да продават бензин и дизел, а повечето градски сервизи са изправени пред фалит“.

Докато електрическите автомобили съществуват от години, темпът на промяна се ускорява по-бързо, отколкото някой е очаквал. Премиерът Борис Джонсън обяви своя „План от десет точки за зелена индустриална революция“.

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новият Брой 143 на списанието>>

Подаряваме ти първите 42 стр. от брой 143 тук>>

Моля, не пропускайте това (1 минута четене)

БГ Наука моли за вашата подкрепа. Ние сме организация с нестопанска цел и се борим за каузата да направим науката по-близка до хората, като създаваме статии, видеа, аудио материали и други видове полезно и лесно разбираемо съдържание, безплатно в интернет.

Нямаме реклами в сайта и може да се чете приятно и лесно. Това пространство е ваше. 

Не бъдете от тези 99%, които подминават това съобщение. Бъдете от хората, които искат промяна.

Направете услуга на себе си и подкрепете БГ Наука, като се абонирате за 9 лв. на месец за сп. „Българска наука“

Ако можете да си позволите по-голяма сума може да направите Еднократен/Вечен абонамент за БГ Наука или да направите дарение към “Сдружение Форум наука” за повече безплатно полезно научно съдържание на български език. Повече тук >>

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.