Въпроси и отговори: Общественото доверие в коронавирусната ваксина

Желанието на хората да им бъде поставена ваксина се променя в зависимост от това на какъв риск чувстват, че са изложени, казва антропологът Хайди Ларсън. Изображение: Pexels

Усилията за постигане на стаден имунитет срещу Covid-19 чрез ваксинация могат да бъдат възпрепятствани от ниските нива на доверие в имунизационните програми в някои европейски страни, предупреждава професор Хайди Ларсън, директор на Проекта за доверие във ваксините и антрополог в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, във Великобритания.

Проучванията, проведени от проекта по време на пандемията, показват, че много хора все още не са сигурни относно безопасността на потенциалните ваксини против Covid-19 и доколко ефективни ще бъдат те. Проф. Ларсън смята, че е необходима по-открита и честна дискусия с обществеността, за да се отговори на въпросите, които вълнуват хората.

Какво представлява доверието във ваксината?

Преди около две десетилетия в имунизационните програми в различни краища на света започнаха да се наблюдават все повече хора, които отказват да им бъдат поставени ваксини по различни причини, някои от които всъщност се приготвят в продължение на седмици, месеци и дори години. Това беше нарастващо предизвикателство, тъй като индивиди, общности и дори правителствени ръководители се колебаеха дали да въведат ваксините.


РЕКЛАМА:

***

Но те не се разделят просто на хора, които са про и анти ваксъри – има много хора по средата, които не са сигурни, някои може и да приемат, но други не. Световната здравна организация формулира това като „ваксинална колебливост“. 

Не разполагахме с никакви данни до каква степен това е проблем, така че нашият индекс за доверие във ваксината се опитва да предвиди желанието на хората да приемат ваксина, като измерва тяхното доверие във ваксините.

Какво определя доверието на хората във ваксините?

В днешно време живеем в свят, в който хората имат изключително много информация на една ръка разстояние. Това означава, че лесно могат да се завъртят слухове около определени ваксини. Хората разглеждат съставките и се съмняват дали няма да има нежелани ефекти, свързани с ваксината. При някои като HPV ваксината, която се дава на юноши, може да има последици за сексуалното им поведение, с които хората не са съгласни. 

Всяка ваксина е различна, както и последствията, които засягат хората. В някои случаи това е свързано повече с общественото доверие в правителството или здравните власти. Някои хора имат по-широки философски или религиозни причини да не искат ваксини или пък възразяват срещу други неща, които са задължителни, просто защото не обичат да им се казва какво да правят. Но също така не бива да отхвърляме факта, че има и все по-силно организирани антиваксинални движения, които са по-скоро заинтересовани да подриват обществото, отколкото се вълнуват от самите ваксини.

 

Медицинската общност трябва да реагира на притесненията на хората относно ваксините или рискува да отчужди хората от себе си, според проф. Ларсън. Снимка: Хайди Ларсън.

Виждат ли се подобни опасения около надпреварата за производство на ваксина срещу Covid-19?

Един от проблемите е, че това се оформя като състезание. Състезание с времето в известен смисъл, но има и друго усещане, че то се развива твърде бързо и че е противопоставяне на една компания срещу друга компания. Има осезаем скептицизъм, че ваксините могат да бъдат бързо прокарани по политически причини. Някои хора също смятат, че ваксината реално ще бъде от полза само за големия бизнес. Но обществеността е най-загрижена за ефективността на ваксината и риска от странични ефекти, които имат голямо влияние върху приемането на ваксината. Някои хора са искрено загрижени за това, че ваксините са съвсем нови и предпочитат да изчакат, за да видят какво ще стане след като други хора първо изпробват.

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новият Брой 136 на списанието.
През 2020 г. издадохме над 20 броя свързани с науката по света и у нас. Всеки един от тях си заслужава вниманието, а общите страници са над 2500 с над 130 интервюта на български учени.
В този брой се фокусираме върху някои от най-важните теми свързани с коронавируса, но знаем че има любопитни хора търсещи информация свързана с космоса, историята и други сфери на науката – за тях също има интересни и любопитни статии.
Вижте този и всички предишни броеве, важно е да се знае! >>

Вземи само този брой в PDF >>

Безплатно ДЕМО – първите 43 стр. от броя >>


Европейска нощ на учените 2022 г.: