Наука 

Успешно представяне на българските участници в Европейския конкурс за млади учени EUCYS


На юбилейния 30ти Европейски конкурс за млади учени EUCYS, който се проведе от 14 до 19 септември в Дъблин, Ирландия, българските участници Александър Шопов, Атанас Стефанов и Ивайло Желев бяха удостоени с три от най-добрите и желани спонсорски премии за научните си проекти.

Александър Шопов и Атанас Стефанов с наградата от Joint Research Centre (JRC)
Александър Шопов и Атанас Стефанов с наградата от Joint Research Centre (JRC)

Александър Шопов (18-годишен) и Атанас Стефанов (17-годишен) от МГ „Акад. Кирил Попов“ – Пловдив, с научен ръководител д-р Александър Куртенков от Институт по астрономия на БАН, бяха наградени от Joint Research Centre (JRC) в направление физични науки – астрономия, за проекта си: Colour relations in young stellar objects – цветни зависимости в млади звездни обекти. Александър и Атанас спечелиха двудневно посещение през 2019 година до най-голямата лаборатория на JRC, която се намира в Испра, Италия.

Ивайло Желев с наградата Swiss International Talent Forum prize
Ивайло Желев с наградата Swiss International Talent Forum prize

Ивайло Желев (19-годишен) и научният му ръководител доц. Станислав Харизанов от Институт по информационни и комуникационни технологии – БАН, разработват проект на тема Digital image denosing based on sphere-constrained total variation optimization with an additional noise component, чиято цел е да се постигне обезшумяване на дигитални изображения. За своя проект Ивайло получава две награди – участие на международния форум за млади учени Swiss International Talent Forum през февруари 2019 година, а през месец май същата година ще участва в най-големия конкурс за наука на предколежанско ниво – Intel ISEF във Финикс, Аризона.

Ивайло Желев с наградата Intel ISEF 2019 Prize
Ивайло Желев с наградата Intel ISEF 2019 Prize

България се включи за първи път на EUCYS със специална награда. Тобиас Охснер (18-годишен) от Швейцария спечели участие в Лятно училище по математика с проект на тема Creating playlists with artificial intelligence. Наградата се осигурява от МОН и УчИМИ – Ученически институт по математика и информатика, София.

EUCYS е създаден през 1989 година, с цел да насърчава младите хора да се занимават с наука и да развиват кариера в областта на научните изследвания. През 2019 година България ще бъде домакин на 31-вия Европейски конкурс за млади учени.

Автор: Гинка Николова

avatar
  Subscribe  
Извести ме

Related posts