Умишлени инфекции

Потенциалните ваксини против covid-19 вече са в конвенционални изпитания.

Изследователите във Великобритания обявиха планове за заразяване на доброволци с коронавирус, стартиращи през януари. Целта е да се установи минималната инфекциозна доза преди тестването на потенциални ваксини. Проучването ще бъде финансирано от правителството на Обединеното кралство, но все още не е получило окончателно етично одобрение.

„Основният приоритет е безопасността на участниците“, казва Крис Чиу от Imperial College London, чийто екип ще извърши проучването. „Прекарахме дълги месеци, в обмисляне на доказателствата и претегляне на плюсовете и минусите.“

Дозите коронавирус ще бъдат създадени от компания, наречена hVIVO, тъй като изследването изисква чист, количествено измерим източник на вируса, а не инфекция, разпространявана от човек на човек. Дозите ще съдържат същия щам, който в момента циркулира и така или иначе няма да бъде отслабен. Доброволците ще приемат вируса през носа си на капчици.

Веднага след като покажат признаци на инфекция, ще им бъде дадено антивирусното лекарство ремдезивир. Широко проучване наскоро установи, че ремдезивир не намалява смъртността от covid-19. То обаче включваше тежко болни хора, които вече бяха хоспитализирани, уточнява Чиу. Той смята, че даването на лекарството в много ранна фаза ще спре разпространението на инфекцията в белите дробове. Екипът ще обмисли и използването на други лекарства, като антитела, когато получи повече налични доказателства за тяхната ефективност.


РЕКЛАМА:

***

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новият Брой 136 на списанието.
През 2020 г. издадохме над 20 броя свързани с науката по света и у нас. Всеки един от тях си заслужава вниманието, а общите страници са над 2500 с над 130 интервюта на български учени.
В този брой се фокусираме върху някои от най-важните теми свързани с коронавируса, но знаем че има любопитни хора търсещи информация свързана с космоса, историята и други сфери на науката – за тях също има интересни и любопитни статии.
Вижте този и всички предишни броеве, важно е да се знае! >>

Вземи само този брой в PDF >>

Безплатно ДЕМО – първите 43 стр. от броя >>


Европейска нощ на учените 2022 г.: