„Ултра-преработените” храни съставят повече от половината от калориите в американската диета

junk-food_0.jpg
Според проучване, публикувано в списанието BMJ Open, „ултра-преработените” храни съставят повече от половината калории в диетата на американеца и доставят близо 90% от целия прием на добавени захари.
Ултра-преработените храни са формулировки, съдържащи няколко съставки. Освен сол, захар и мазнини, те включват вещества, които обикновено не се използват в готвенето, като ароматизанти, емулгатори и други добавки, предназначени да имитират качествата на „истинската храна“.

Към тях спадат безалкохолните напитки; сладки или солени пакетирани закуски; захарни изделия и десерти; опаковани печива; пилешки/рибни хапки и други подобни месни продукти; инстантни спагети и супи.
За да се оцени приносът на ултра-преработените храни към приема на добавени захари чрез храната на американците, изследователите използвали данни относно диетата на повече от 9000 души от Националната анкета по здраве и хранене (NHANES), проведена през 2009-10.

Те проследили средното съдържание на добавени захари в диетите на анкетираните, както и дела на хората, които получават повече от 10% от общия прием на енергия – максималната препоръчителна граница – от този източник.
Ултра-преработените храни, съставяли повече от половината от общия прием на калории (малко под 60%) и са допринесли за почти 90% от енергийния прием от добавени захари.
Добавените захари предоставят 1 на всеки 5 калории в стандартния ултра-преработен хранителен продукт – далеч повече от съдържанието на калории от добавени захари в преработените храни и в непреработените или минимално преработени храни, и преработените кулинарни съставки, взети заедно.

Била установена силна линейна зависимост между дела на ултра-преработените храни и цялостният хранителен прием на добавени захари.
Освен това, делът на хората, които приемали повече добавена захар от препоръчителната горна граница от 10% от енергията е много по-висок, когато консумацията на ултра-преработена храна е била висока, достигайки до повече от 80% при тези, които най-много ядат ултра-преработени храни.

Забележително е, че само тези американци, чийто прием на ултра-преработени храни е по-нисък от 20%, имат среден дневен прием на добавена захар, който е под максималната препоръчителна граница.
Няколко водещи здравни институции, включително Световната здравна организация, Канадската фондация Heart and Stroke, Американската сърдечна асоциация и Консултативния комитет по здравословно хранене на САЩ са заключили, че излишният прием на добавена захар повишава риска не само от увеличаване на теглото, но също така и от затлъстяване и диабет, които са свързани с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и кариес.
Понижаването на консумацията на ултра-преработени храни може да бъде ефективен начин за ограничаване на прекомерния прием на добавена захар в САЩ, казват в заключение изследователите.

Превод: Росица Ташкова
Източник: https://www.sciencedaily.com/


РЕКЛАМА:

***


Европейска нощ на учените 2022 г.: