„Учителят трябва да бъде търпелив като вол, добър като агне и телесно здрав като битолски просяк“

Петър Теодосиев

Миналата седмица говорих пред осмокласници от Козлодуй (преди година имах отново среща с ученици – виж Интернет и английски – и променяш света). Обстановката беше по-скоро неформална и трябваше да ги мотивирам и вдъхновя за бъдещето. Това, което исках да им предам като послание бяха няколко неща, които мен самия са ме изградили като човек. Най-важното е независимо от средата в училището и учителите, да се постараят да учат, ако ще и вкъщи, в библиотеката или където се чувстват спокойни. Другото беше да намерят това, което на тях им е интересно и ги вълнува. Да опитват много неща докато не си кажат – “с това искам да се занимавам”. Да видят своята цел, нещо което биха правили независимо от времето, което трябва да заделят и парите, които ще получават. За да не се озоват на място, където правят нещо за някого, което в действителност би ги измъчвало. Човек трябва да харесва това, което прави и да вижда смисъл в него. И третото послание беше, колко е важно да пътуват. Да обикалят България, Балканите, Европа и Света. В момента има толкова много програми, които могат лесно да използват, така че да се озоват в друга държава и да изследват чудесата ѝ.

Преди около година в блог поста Пътувайте безплатно в Европа по-подробно обясних как става това. Прочетете текста и ще видите как може да реализирате някои от мечтите си. Пътуването те кара да си отговориш на много свои въпроси и да не спираш да откриваш нови и нови факти, хора и да натрупаш много житейски опит.

Целта на този текст обаче е друга.


РЕКЛАМА:

***

Живеем в държава, в която въпреки слабостите на образователната ни система, аз все повече се убеждавам, че притежава едни от най-добрите и обективни учители. Нямаме най-добрата система, но виждам все повече млади, мотивирани преподаватели, които независимо от обстоятелствата и трудностите приемат своята работа като кауза, която е единственото важно нещо за бъдещето на България. Не задължение или само източник на пари, тъй като нито едното, нито другото би мотивирало който и да е. Тази професия е за идеалисти, които вярват в нещо по-голямо от самите себе си. Ние всички като личности силно сме повлияни от участието на учители в живота ни.

„Учителят трябва да бъде търпелив като вол, добър като агне и телесно здрав като битолски просяк.“

Хр. Ботев

Тези, които знаят историята на БГ Наука са чували как аз и брат ми не сме ходили на училище, а в библиотеката, където четяхме и научавахме нови неща. Но имахме един учител, който ни стимулира да направим списанието и ни даваше градивна критика, като четеше първите броеве. Учителят ни по история! Заради него кандидатствахме за прием в университета с история и до ден днешен това е най-интересната за мен наука. 🙂

Едно камъче може да прекатури каруцата, но и един учител може да създаде цял клас успешни млади хора.

Искам да кажа на всички учители, които четата този пост и списанието “Българска наука”: ние ви подкрепяме и може да разчитате на нашата помощ и подкрепа в това да помагаме в образованието доколкото можем. Списанието е създадено да бъде като допълнителен помощен инструмент на образованието в България.

Не спирайте да влагате част от себе си в бъдещето, тъй като сте посветени на една от най-благородните професии – сеячи на знание!


Европейска нощ на учените 2022 г.: