Ученици синтезираха в кабинета си по химия продаваното за 750 долара лекарство на Мартин Шкрели за едва 2 долара

 

Мартин Шкрели

Миналата година мениджърът на хедж фонд Мартин Шкрели попадна в новините по възможно най-неприятната причина, когато купи антипаразитното лекарство Дараприм и веднага наду цената му от 13,50 на 750 долара за таблетка.

За да докажат, че това е една наистина идиотска постъпка, група гимназисти от Австралия произведе 3,7 грама от активното вещество на Дараприм в кабинета по химия на училището за едва 20 долара. Това количество би се продавало  за между 35 000 и 110 000 долара по настоящите цени на компанията на Шкрели.

За сравнение, цената на таблетката, произведена от учениците, е едва 2 долара, докато компанията Turing Pharmaceuticals я продават за 750 долара в САЩ (компанията намали наполовина цената на лекарството за американските болници след вълната на недоволство, но не я промени за частните пациенти).

Дараприм е в списъка на основните лекарства на Световната здравна организация. Медикаментът е антипаразитен и се използва за лечение на инфекции като токсоплазмоза и малария, особено при пациенти с отслабена имунна система като например ХИВ-позитивни пациенти, онкоболни на химиотерапия или бременни жени.


РЕКЛАМА:

***

Ученици от Sydney Grammar School започнали опити да синтезират активната съставка на Дараприм в рамките на извънкласни занимания по химия, още когато беше обявено увеличението на цената през септември миналата година.

„Да работим върху истински проблем определено повиши ентусиазма ни“, казва пред  The Sydney Morning Herald един от студентите – 17-годишният Остин Жанг.

„Предисторията накара нашия експеримент да изглежда по-важен“, добави неговият съученик Джеймс Ууд.

Credit: ABC News

Учениците работили съвместно с химика Алис Уилямсън от Университета в Сидни чрез изследователска онлайн платформа, наречена Open Source Malaria, чиято цел е да използва общественодосъпни лекарства и медицински практики за лечение на малария.

За да получат активната съставка на Дараприм, известна като пириметамин, учениците започнали с 17 грама 2,4-хлорофенил ацетонитрил, който може да бъде закупен онлайн на цена около 36,50 долара за 100 грама.

Но те трябвало да открият нов начин за синтезаирането на пириметамин от изходните съставки, тъй като патентованият метод бил твърде опасен, за да бъде приложен в училищната лаборатория.

„Ние не можехме да приложим патентования метод, тъй като той включва опасни реагенти“, казва учителят по химия Малкълм Бинс.

Вместо това, те са прекарали последните 12 месеца в търсене на свой собствен, по-безопасен начин за производство на лекарството. В края на ноември те най-накрая успели да синтезират 3,7 грама пириметамин (на снимката).

Credit: University of Sydney

Чистотата му e потвърдена с помощта на спектрограф от химика Уилямсън, а екипът представил резултатите пред Австралийския кралски химичен институт на симпозиум по органична химия.

„Това всъщност е един от най-добрите спектрални анализи, които съм виждал“, каза Уилямсън пред The Sydney Morning Herald. „Синтезираният продукт би се продавал за близо 110 000 долара.”

Но макар лекарството да е все още изключително скъпо в САЩ, в повечето държави, включително Австралия, една таблетка се предлага за 1-2 долара.

Причината за това е, че лекарството няма патент, но Turing Pharmaceuticals контролират разпространението му в САЩ, използвайки вратичка, наречена “модел на затворено разпространение”.

Това означава, че за да може конкурент на лекарството, какъвто в случая се явява медикаментът, синтезиран от учениците, да се продава свободно на пазара в САЩ, той трябва да бъде сравнен с продукта на Шкрели в рамките на клинични изпитвания.

Ако Шкрели обаче не разреши подобно сравнение, създателят на новото лекарство ще трябва да финансира съвсем нови клинични изпитвания от нулата, което би струвало милиони. Това обяснява защо няма нито един американски конкурент.

Целта на учениците обаче не е да продават лекарството, а само да докажат, че то може да се произвежда на много по-ниска цена в сравнение с тази, на която Turing Pharmaceuticals го продават, както и да насърчат други производители да използват новия метод, който е подробно описан и достъпен онлайн.

Можете да прочетете за целия процес тук и ако сте особено любопитни, дори може да се опитате да синтезирате сами лекарството в най-близкия училищен кабинет по химия.

Превод: Цветелина Христова

Източник: ScienceAlert


Европейска нощ на учените 2022 г.: