Ученици от Стара Загора организират на Великден фестивал на изкуствата „Светът е вдъхновение”

british-council-logo.jpg

 Ученици от Стара Загора организират на Великден фестивал на изкуствата „Светът е вдъхновение”

 
За първи път ученици организират изцяло самостоятелно свой фестивал на изкуствата. Te са от 5 различни училища, но са решили да работят заедно след участието им в глобалния проект на Британски съвет „Свързване на класни стаи” (Connecting Classrooms), който се изпълнява в партньорство с Министерството на образованието, младежта и науката и с подкрепата на Майкрософт България.

 

Фестивалът „Светът е вдъхновение” ще се проведе на 14 април от 10 до 22 часа в Стара Загора, парк Аязмото (Залата на смеха).
 

* * *


РЕКЛАМА:

***

 http://science.icnhost.net/migrate/sites/default/files/field/image/british-council-logo.jpg

 На Великден в Стара Загора ще се проведе първият фестивал на изкуствата, който е организиран изцяло от ученици. Това стана възможно благодарение на обединените усилия на ученици от 5 различни училища – Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“, Природо-математическа гимназия „Гео Милев”, Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Лубор Байер”, Гимназия с преподаване на чужди езици “Ромен Ролан” и СОУ„Максим Горки”. Идеята всички те да работят в екип се заражда по време на участието им в глобалния проект на Британски съвет „Свързване на класни стаи“ (Connecting Classrooms), който се осъществява в партньорство с Министерството на образованието, младежта и науката и с подкрепата на Майкрософт България. Целта на проекта е развиване на лидерски качества, стимулиране активността на младите хора, развиване на умения за работа в екип и толерантност към различията. 

  Учениците от петте училища от Стара Загора работиха в екипи, в продължение на цялата учебна година, както и през ваканцията, за да организират фестивала на изкуствата „Светът е вдъхновение“. Той ще се проведе на 14 април от 10 до 22 часа в парк Аязмото (Залата на смеха).

  Напълно самостоятелно учениците внимателно планираха мащабна организация на събития, участници, материали и партньори. Трябваше да се справят с редица предизвикателства, които им донесоха безценен опит за общуване в екип, съгласуване на идеи и уважение към всеки от участниците. А в навечерието на Великден е времето да се насладят на резултатите и удовлетворението от постигането на поставените цели.  

  Фестивалът ще даде възможност на широк кръг ученици да участват в различни видове работилници – за бижута, боди арт, глина, текстилна боя, както и в спортни игри – скачане с чували, дърпане на въже, лов на съкровища. Организаторите са предвидили и много други забавни дейности, свързани с празника – „донеси яйце и го украси“, графити, хек и ходене по въже, прожекция на филм, изложба на рисунки и фотографии, снимки на място.

  Поканени са всички – ученици и жители на Стара Загора. Организаторите са поканили на фестивала и деца от домове за деца, лишени от родителски грижи. 

  Учениците ще споделят опита си от самостоятелната организация на фестивала с 25 училища от 5 държави, които участват заедно с тях в глобалния проект „Свързване на класни стаи“ (Connecting Classrooms).

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: