Учените са наименовали нов вид жаби от горите на Виетнам в чест на елфите

Тесноустите жаби Ophryophryne elfina се отличават от останалите видове жаби както генетически, така и по размери, а също и по честота на брачните крякания, които приличат на песни на птици.

Международен екип от учени е открил нов вид жаби в горите на Южен Виетнам. Новият вид жаби е кръстен в чест на елфите, поради малкия им размер и структурата на кожата. Това съобщават от пресслужбата на Московския държавен университет “Ломоносов”.

“Международен екип от учени, заедно с херпетолози от Московския държавен университет „Ломоносов”са открили нов вид тесноусти жаби, живеещи в планинските гори на Южен Виетнам. Находката е наречена Ophryophryne elfina, в чест на приказните герои елфи. Работа се провежда в рамките на проекта „Ноев ковчег” (с подкрепата на Руския научен фонд); статия, описваща вида, е публикувана в списание ZooKeys”, се казва в изявлението.

Новият вид земноводни се отличава с миниатюрността си – дължината на тялото им не превишава 3 см, което ги прави най-малките представители от този вид. Това, заедно с необичайния им външен вид – образувания над очите на жабите, приличащи на рога и червено-оранжеви подутини върху кожата, оформят вида и правят тези жаби герои от приказките.


РЕКЛАМА:

***

Тези жаби са открити на височина 1,8 км над морското равнище в уникалните субтропични вечнозелени гори, които покриват планинските върхове на платото Лангибан в Южен Виетнам. Самите гори също ги наричат елфи, тъй като обикновено са обвити в мъгла, а дърветата им са ниски, добре обрасли с мъх.

Ophryophryne elfina се различават генетично от другите видове жаби, както по размери, така и по честотата на брачни крякания при чифтосване, които самците издават, за да привлекат самките. Кряканията могат да се оприличат на песни на птици.

“Съществуването на Ophryophryne elfina и другите тесноусти жаби зависи от запазването на вечнозелени влажни широколистни гори и чистотата на планински потоци, в които тези жаби се размножават. Затова аз и моите колеги препоръчваме Ophryophryne elfina да се впишат в Червения списък на Международния съюз за опазване на природата и да се регистрират като вид, застрашен от изчезване” – думи от съобщението за пресата на един от авторите на изследването, кандидатът на биологичните науки, старши научен сътрудник от Катедрата по зоология на гръбначните животни към Биологическия факултет на Московския държавен университет „Ломоносов”, Никола Поярков.

Превод: Женя Иванова

Източник: ТАСС


Европейска нощ на учените 2022 г.: