Учените разработват нова стратегия за ваксина срещу туберкулоза

В продължение на години учените се опитваха да намерят по-добър начин да защитят хората от туберкулоза – болест, причинена от инфекция с бактерията Mycobacterium tuberculosis (Mtb). Проф. д-р Жорди Торелес от Биомедицинския изследователски институт на Тексас казва, че има нова надежда на хоризонта, след като скорошен експеримент върху мишки е дал обещаващи резултати. Изследването е публикувано в сп. Mucosal Immunology.

„Установихме, че нашата ваксина предпазва по-добре от заболяването и не причинява вреда на белия дроб“, казва д-р Торелес. „Ако и следващите проучвания докажат безопасността и ефективността ѝ, ваксината може да бъде въвеждана директно в белия дроб.“ В момента ваксината БЦЖ се поставя чрез мускулна инжекция в ръката.

„Ако работи, новата система за доставка при човека ще представлява спрей, който се прилага чрез устройство, подобно на инхалаторите за астма“, обяснява д-р Торелес.

Увеличаването на броя хора, които понасят противотуберкулозната ваксина, е важно, тъй като туберкулозата е инфекциозното заболяване, което взима най-много жертви в световен мащаб, според Световната здравна организация.

Когато бактериите навлязат в белите дробове, те влизат в контакт с лигавицата, наречена мукоза. Тя има ензими, които променят повърхностните епитопи на микробите. Епитопите са части от молекулата, към която се прикрепя антитяло, произведено от човека. Настоящата ваксина създава имунен отговор, който не взема под внимание тази епитопна промяна.


РЕКЛАМА:

***

Д-р Торелес и неговите сътрудници имитирали биохимично това, което мукозата на белите дробове прави с повърхността на бактериалните клетки, така че да стане възможно създаването на по-прецизна ваксина. Идеята е, че Т-клетките (имунните клетки) ще имат по-добър отговор на паметта, ще разпознаят бактериите и ще ги убият.

Ваксината, която се използва сега – БЦЖ, е направена от бактерия, сходна с тази, която причинява тубркулозата при човека – Mycobacterium bovis. Проучванията показват, че БЦЖ е 70-80% ефективна срещу най-тежките форми на туберкулоза, като туберкулозния менингит при децата. Но тя е по-слабо ефективна в предотвратяването на респираторното заболяване, което е най-често срещаната форма на туберкулоза при възрастните. Освен това, имунитетът, който тази ваксина осигурява, с времето отслабва и се налагат реваксинации.

В САЩ ваксината БЦЖ не се използва. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията, има три причини за това: рискът от инфекция в САЩ е относително нисък (това все още не е така в България), БЦЖ не е достатъчно ефективна срещу белодробна туберкулоза при възрастни и ваксината може да повлияе на туберкулиновия кожен тест, като затруднява определянето на това кой носи болестта.

БЦЖ не може да се поставя на имунокомпрометирани пациенти, като болните от СПИН. Тези хора са изложени на 10 пъти по-висок риск от туберкулоза. Ваксина, която може да бъде поставена и на тях има потенциала да спаси милиони хора.

“Тъй като туберкулозната инфекция възниква в белия дроб, има логика защитата да бъде оказана там”, отбелязва д-р Торелес.

Предишни опити за интраназална ваксинаци               я са довели до възпаление на белия дроб и увреда на тъканите. В експеримента на д-р Торелес с новата формула при мишки, нивото на възпаление било само 8% с модифицираната БЦЖ в сравнение с 20% при обикновената (2,5 пъти по-слабо възпаление на дробовете).

Също така, д-р Торелес предвижда, че модифицираната БЦЖ ваксина може да осигури имунитет на хората от всички възрасти. Това е особено важно за старите хора, които са изложени на най-голям риск от туберкулоза. Той казва, че модифицирането на настоящата БЦЖ ваксина е предимство, тъй като БЦЖ вече е одобрена.

Следващата стъпка пред д-р Торелес е да осигури финансиране, за да разшири изследванията си, като включи примати. Той възнамерява да използва резус макаци. Тези тестове са необходими преди да започнат клинични изпитвания при хора.

Превод: Росица Ташкова

Източник: Juan I. Moliva, Austin P. Hossfeld, Sabeen Sidiki, Cynthia H. Canan, Varun Dwivedi, Gillian Beamer, Joanne Turner, Jordi B. Torrelles. Selective delipidation of Mycobacterium bovis BCG enables direct pulmonary vaccination and enhances protection against Mycobacterium tuberculosisMucosal Immunology, 2019; DOI: 10.1038/s41385-019-0148-2

Статия от сп. „Българска наука и медицина“, бр. 12. Открийте всички статии от броя тук.

 

ВЗЕМИ БРОЯ В MP3

и слушай всяка една статия, когато и където да си >>

 

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: