Учените са по-близо до отговор на въпроса за връзката на аутизма с пола

Учени от Университета на Ню Хемпшир са с една стъпка по-близо до отговора на въпроса защо аутизмът засяга момчетата 4 пъти по-често. Те са идентифицирали и характеризирали връзката на някои белтъци в мозъка със заболяванията от аутистичния спектър.

„В нашето проучване за първи път се обръща внимание на полово-обоснованата регулация на белтъците в мозъка и каква може да бъде тяхната роля за аномалиите, които причиняват аутизъм“, казва Мао Чен, професор по невробиология. „Нашите открития сочат нова посока за изследванията на аутизма и предлагат обещаващи възможности за създаването на нови лечебни стратегии.“

В проучването, наскоро публикувано в списанието Frontiers in Cellular Neuroscience, изследователите насочили вниманието си към ензима AC3, който е генетично свързан с депресията, затлъстяването и аутизма. Но не се знае много за това каква е функцията му в мозъка. Това, което се знае е, че много заболявания, свързани с неврологичното развитие или психиатрични заболявания като депресията и аутизма, са много различни при мъжете и жените, което е известно като полов диморфизъм. Например, жените са подложени на по-голям риск от депресия, докато от аутизъм страдат предимно мъжете, като съотношението момчета към момичета с аутизъм е 4:1.

Учените обърнали внимание на фосфорилирането в мозъка – процесът на регулация на белтъците чрез присъединяването на фосфатна група към тях, за да видят какви са разликите между половете. Те идентифицирали 204 белтъка, които били по-силно регулирани при жените, отколкото при мъжете. Сред тях цели 31% били свързани с аутизма.

„Нашите резултати предполагат, че белтъците в женския мозък, особено свързаните с аутизма, са по-строго регулирани, отколкото тези в мъжкия мозък, вероятно предотвратявайки развитието на аутизъм при жените“, казва Чен.


РЕКЛАМА:

***

Според изследователите наблюдението може да е свързано със способността на жените да вършат повече от една дейност едновременно, докато мъжете по-лесно се фокусират върху едно нещо. Това е особено характерно за мъжете с аутизъм, които са много умни, но се интересуват само от едно конкретно нещо или не могат да се справят със социалните взаимодействия.

Чен казва, че това изследване е в начален етап и използва миши модели и са необходими повече експерименти, но е обнадежден, че резултатите от него може да позволят поемането на нова посока на изследване на заболяването и един ден да доведе до откриването на лечение.

Превод: Росица Ташкова

Източник: Yuxin Zhou, Liyan Qiu, Ashley Sterpka, Haiying Wang, Feixia Chu, Xuanmao Chen. Comparative Phosphoproteomic Profiling of Type III Adenylyl Cyclase Knockout and Control, Male, and Female MiceFrontiers in Cellular Neuroscience, 2019; 13 DOI: 10.3389/fncel.2019.00034

Статия от сп. „Българска наука и медицина“, бр. 12. Открийте всички статии от броя тук.

 

ВЗЕМИ БРОЯ В MP3

и слушай всяка една статия, когато и където да си >>

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: