Учени създават пластмаса от портокалови кори

_40742625_oranges_usda_203.jpg

Британски учени измислиха нов метод за рециклиране, който превръща портокаловите кори в пластмаса.http://www.nauka.bg/sites/default/files/field/image/_40742625_oranges_usda_203.jpg

Технологията, която те са използвали, разчита на мощни микровълни, които разграждат целулозата в растителната маса и извличат летливите вещества от нея. Те могат да се дестилират в течен продукт. Ценните биоразградими вещества ще може след това да се използват в пречистватели на вода, почистващи препарати и при производството на пластмаса. Учените твърдят, че ефективността на технологията е  90% и е възможно да се прилага не само с портокалови кори, но – и с почти всеки растителен отпадък като слама, хартия или утайка от кафе.

„Микровълните активират целулозата и задействат химични реакции в портокаловите кори.“, обяснява проф. Джеймс Кларк от Университета на Йорк. По този начин се освобождават летливи вещества, включително д-лимонен, на който се дължи специфичният аромат на цитрусите и който се използва в козметиката, почистващите препарати и инсектицидите. Лимоненът може да се използва за тези цели или от него да се изработи друго вещество. По думите на проф. Кларк, устройство, което работи с такава технология, е способно да рециклира десетки килограми растителни отпадъци за час.
Университетът на Йорк е основал компанията Orange Peel Exploitation заедно с бразилски и испански партньори, за да тества идеята портокаловите кори да намерят приложение и извън индустрията за производство на сокове.

„Портокаловата кора е отличен пример за пропилян ресурс. Бразилия е най-големият производител на портокалов сок в света. Половината от всеки изцеден портокал се изхвърля и се похабява, вместо да рециклира.“, казва още проф. Кларк.

В същото време, друга група учени в САЩ са открили начин за производството на пластмаса от портокалова кора с помощта на парниковия газ въглероден диоксид.


РЕКЛАМА:

***

Изследователи от Cornell University са създали нова полимер, с помощта на CO2, масло, съдържащо се в портокаловата кора и катализатор, който ускорява реакцията. Екипът се надява, че CO2 ще може един ден да се използва за създаването на пластмаса, вместо да се изхвърля в атмосферата.
Американските учени нарекли своя нов полимер „полилимонен карбонат”. Този полимер има много от характеристиките на полистирола (известен и като полистирен), който се използва в множество пластмасови изделия за еднократна употреба.

Неделин Бояджиев

По материали от:
http://www.independent.co.uk/
http://news.bbc.co.uk/
http://www.news.cornell.edu/


Европейска нощ на учените 2022 г.: