Туризмът като форма на диалог между култури от брой 125

Автор: Борислав Димитров, УНСС

Дипломиран Бакалавър, специалност „Икономика на туризма”

Настоящата разработка разглежда въпроса с формите на  междукултурния диалог, който възниква в рамките на туризма и културно-туристическите дейности. Разглежда се пряката връзка между  екскурзовод  и турист и протичащия между тях диалог, културните различия между страните, както и въпроса за произтичащото в този контекст културно многообразие в туризма.

Смисълът на културното преживяване зависи в най-голяма степен от културата. Практиката на всеки диалог, независимо дали е на ниво индивид, група или общност, е възможна в граници, определени от културата като консервативна система.

Туризмът, както и съпътстващите го дейности, се основава(т) на жив и пряк контакт между хората. Комуникацията, която възниква между туристите и местните общности, предполага споделянето на различни култури и културни ценностти.

Диалогът, който се провежда в рамките на туризма, пряко оразличава отделните култури – тази на туристите и тази на местните жители.

 

Останалата част от статията е достъпна само за абонати, но може да я прочетете в имейла си, след като ви я изпратим безплатно. 

 

 

Или можете да се абонирате за списанието и да видите всички статии от всички броеве.

 Абонамент за сп.“Българска наука“.

 

 

Виж повече за Абонамента тук.