Цялата световна история – наистина цялата – в една блестяща таблица

Тази „историческа карта“, създадена от John B. Sparks, първоначално е публикувана от Rand McNally през 1931 година. (Колекцията от карти на David Rumsey съдържа пълна и увеличена версия тук.)

Огромната амбициозна таблица пасва чудесно на тенденцията на публикуване на научна литература от 20-те и 30-те години: „очертанието“ на големите обекти (историята на света, всяка фиолософска школа, цялата модерна физика!) е било дестилирано в разбираема форма, дори и за най-необразованите.

Дългата 1.5м Histomap е била продавана за един долар и можела да се сгъва (вижте я тук), като била одобрена от историци и критици. Таблицата е рекламирана като „ясна, блестяща и лесна за изработка“, като същевременно е способна „да те омае“:

Реална картина на марша на цивилизацията от колибите от кал на древните през монархическата слава на средните векове до живата панорама на света в съвременна Америка.

Таблицата подчертава доминацията, като използва цвят, за да покаже как силата на различни „човеци“ (квази-расово разбиране на природата на човешките групи, доста популярна по това време) се е развила през историята.


РЕКЛАМА:

***

Не е ясно какво би трябвало да индикира широчината на оцветените ивици. С други думи, ако ос Y от таблицата ясно обозначава времето, какво олицетворява ос Х (маркирана като „относителна власт на съвременните държави, нации и империи)? Какво е значението на „власт“ за създателя на картата? И дали Sparks вижда историята като игра с нулев резултат, в която хората и нациите се състезават за подялбата на ограничени ресурси? Вземайки предвид времето на неговото начинание – той е направил тази таблица между двете световни войни и в началото на голяма депресия – това вероятно е бил начинът, по който е размишлявал.

След като видял успеха на своята Histomap, Sparks публикувал поне още две: Историческа карта на религията и Историческа карта на еволюцията.

John B. Sparks, Histomap. 1931. David Rumsey Historical Map Collection.

John B. Sparks, Histomap. 1931. David Rumsey Historical Map Collection.Превод: Никол Николова

Източник: Slate


Европейска нощ на учените 2022 г.: