Тържествено честване на 70-годишнината на Технически университет София

Автор
Михаела Огнянова
SofiatechnicalUniversity.jpg

На 26 октомври 2015г. бе проведен тържествен академичен съвет по случай 70- годишнината на Технически университет. На съвета гостуваха много  ректори, заместник ректори, академичното ръководство на университета, а също и много гости. 

Проф. д.т.н Георги Михов приветства всички с „Добре дошли” и разказа за приноса на „нашите възрожденци, които дават 6 млн. златни лева в чл. 13 от Завещанието на Евлоги Георгиев (9 юли 1897г.), дарени с желанието му да участва в преуспяването и величието на отечеството ни” за създаване на висше училище, с преподаване на „научни предмети, преимуществено от положителните науки, с приложение към индустрията”.  Бяха припомнени иституциите, през които е преминал университета от висше техническо училище, до високо утвърдилия се днес Технически университет (1995г.). Проф. Михов обясни, че иска да изрази почит и уважение към претците, които чрез нравствения си пример са показали „ достойно служене на каузата на българското техническо образование”.  Изказа благодарности за професорите и преподавателите, които дори в онези тежки времена, когато е нямало такова оборудване са успели да издигнат образованието. „Пазим и сме верни на техните ценности и морали”, с гордост заяви ректорът.  

Университета се утвърждава като „Европейски регионален лидер” в обучението на техническите, приложните и обществените науки. Въпреки икономическата криза „империята” (наричан така от медиите) запазва лидерските си позиции в инженерното образование, има доверието на държавата, бизнеса, работодателите като „авторитетна академична институция”. Над 13 хиляди са българските студенти, а чуждестранните близо 800. 70-годишният университет е дал на България над 110 хиляди дипломирани инженери.  Днес Университетът има 14 факултета, филиали в Пловдив и Сливен и 2 колежа. Това е и единствената висша образователна институция в България, която е включила в състава си и две средни училища – Технологично училище „Електронни системи” в София и Професионална гимназия по компютърни технологии и системи – Правец.

Професор Михов връчи дипломи и грамоти на професори и пеподаватели, изявили се през годините. 

С празничен концерт  в Народния театър „Иван Вазов” тържеството бе продължено. Тържеството бе под патронажа на президента на Република България, г-н Росен Плевнелиев. Той с гордост заяви,  че е завършил Технически университет София. „Пътувам по целия свят и накъдето и да се обърна виждам, че нашия технически университет е възпитал и създал личности, които променят света за по-добро.“ Увери всички, че винаги ще подкрепя инициативите, които университета прави и ще им помага с каквото може. „Ще бъда с Вас, оставам с Вас като един от Вас,“ с достойнство каза президентът. Според него инженерите са хора, които държат професията на бъдещето в ръцете си, защото са способни да „поправят, но не и да развалят.“ 


РЕКЛАМА:

***

Президента с почит връчи грамота на ректорът на Технически университет в София- проф. д.т.н Георги Михов.  Прочетоха се речите и от министър- председателят на България г-н Бойко Борисов и от председателят на 43-тото Народно събрание, г-жа Цецка Цачева. Концертът откриха представители на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София, гости бяха куклен театър от Стара Загора, част от Тоника и много други. 

На 26 октомври 2015г. бе проведен тържествен академичен съвет по случай 70- годишнината на Технически университет. На съвета гостуваха много ректори, заместник ректори, академичното ръководство на университета, а също и много гости.

Европейска нощ на учените 2022 г.: