Три руски атомни подводници пробиха едновременно изпод арктическия лед

Три ядрени подводници, собственост на Руската федерация, маневрираха едновременно, за да пробият през дебелия арктически лед. Изображение: Министерство на отбраната на Русия

Три руски военноморски подводници пробиха своя път през масивния морски лед в Арктика, за да изплуват едновременно на няколко стотин метра една от друга. Това е един от първите случаи, когато беше осъществена такава сложна военноморска маневра.

Видео, публикувано от руското министерство на отбраната, показва че кулите на трите подводници пробиват огромен плътен слой от плаващ лед близо до архипелага Земя на Франц Йосиф, в Северния ледовит океан на север от Баренцово море.
Подводниците участват в Умка-2021 (което означава „бяла мечка“ на сибирския чукотски език) – експедиция до региона, в която участват 600 военни и цивилни служители, включително служители от Руското географско общество, неправителствена организация, основана през 19 век.

Трите подводници едновременно пробиха лед с дебелина поне 1,5 метра, за да изплуват на 300 метра една от друга, „за първи път в историята на флота“, според доклада на командващия руския флот адмирал Николай Евменов до президента Владимир Путин в телевизионно видеообръщение.
Климатичните условия в региона бяха между -25° и -30°С, с пориви на вятъра до 110 км/ч, съобщи адмиралът.

Подводници на повърхността


РЕКЛАМА:

***

Излизането на подводница през дебел морски лед на повърхността съвсем не е лесен подвиг. Според статия от 2018 г. в Popular Mechanics за американските подводници в Арктика, пробиването през леда изисква внимателна подготовка.

Ядрените ракетни подводници обикновено се опитват да останат скрити под арктическия лед, защото това ги прави ефективно невидими за враговете. Но когато все пак им се наложи да излязат на повърхността, командирът първо ще се опита да намери в близост петна с открита вода, където могат да изплуват на повърхността, без да срещнат плаващ лед.
Когато това не се получи е необходимо внимателно маневриране, за да може подводницата да пробие до 2,5 м морски лед.

Първата задача е бавно да се повдигне подводницата, докато горната й кула влезе в контакт с дъното на плаващия леден слой. След това се използва сгъстен въздух за изтласкване на морската вода от баластните резервоари на подводницата, създавайки възходяща сила, докато тази сила не напука леда.
Да накараш три подводници да пробият леда едновременно е особено трудно, тъй като подводните лодки не могат да комуникират помежду си.

Арктическата експедиция

Въпреки че това е първият път, в който руските подводници изплуват през леда заедно, може да не е първият път когато това е правено въобще.
Popular Mechanics съобщи, че две американски подводници – USS Connecticut и USS Hartford – изплуват през арктическия лед в полезрението на британската подводница HMS Trenchant през 2018 г.

Руските военни не посочиха кои точно три подводници са участвали в последната операция, но новинарският сайт Barents Observer ги идентифицира като две подводници Delta-IV с ядрено захранване и балистични ракети – основата на съветския подводен флот още от времето на Студената война – и една по-нова подводница от клас Борей; името на този клас идва от Борей, гръцкият бог на северния вятър.
Смята се, че всяка руска подводница носи до 16 балистични ракети, а всяка ракета може да носи до шест отделни ядрени бойни глави.

Експедицията Умка-2021 край руския архипелаг Земя на Франц Йосиф започна на 20 март под командването на руския флот.

„За първи път, в рамките на една концепция и план, в околополярните региони се извършва комплекс от бойни тренировки, научни изследвания и практически мерки от различни направления“, каза Евменов пред Путин във видеообръщението.
Ключов резултат беше, че „техническите характеристики“ на различни оръжейни системи, военно оборудване и специално оборудване бяха потвърдени в условия на екстремни географски ширини и ниски температури, каза още той.

Русия смята, че има възможност Арктика да се превърне в основен път за търговско корабоплаване, който може да бъде пресичан през морския лед от кораби-ледоразбивачи с ядрени двигатели.

Източник: Live Science
Превод: Радослав Тодоров


Европейска нощ на учените 2022 г.: