Три доказателства, че в България има наука на световно ниво 

Въпреки огромното финансиране в последните години за наука в България, все още обществото ни не е убедено, че тук имаме апаратурата, инфраструктурата и дори специалистите, които могат да се конкурират на световната сцена.

Стотици милиони от бюджета и още повече милиони от ЕС на годишна база получават научните организации, за да подобрят техниката си, да построят нови сгради и лаборатории. Дори се създават нови програми за докторанти и млади учени, които стимулират младите хора не само на думи, но и финансово. Не малко европейски учени биха завидели за свободата, която имат научните организации и учените в България. Всичко това обаче не е даденост и е от много скоро – може би през последните 3-4 г. се подобриха така нещата. Отговорността на учените и научните организации е много по-голяма, а с настоящата пандемия бих казал, че имат и допълнителна отговорност да работят още повече за практичността на изследванията си и комуникацията с обществото за своята работа.

Сред морето от дезинформация и масовата заблуда на много хора за науката и научните методи, има негативен ефект върху самите научни организации краткосрочно, но и още по-сериозно в дългосрочен план. Същото се отнася и за създаването на разбираеми образователни материали за ученици, които е важно от сега да разбират какво се случва в науката и как и кой може да реши даден проблем.

 


РЕКЛАМА:

***

Ето и кои са трите доказателства 🙂

  1. Историята на Божидар (гледай видеото)

 

2) Д-р Калоян Златанов се връща в България за да прави наука (чети безплатно в броя – Най-добрите видеа в текст )

 

3) Проф. д-р Милен Георгиев с три награди за наука „Питагор“. (чети безплатно в броя – Най-добрите видеа в текст )


Може да се абонирате за подкаста на БГ Наука, за да следите и слушате интервюта на едни от най-добрите български учени, познати в България и редица европейски и световни държави.

 

 

ИЗТЕГЛИ БЕЗПЛАТНО В PDF >> 


Европейска нощ на учените 2022 г.: