Търсене
Close this search box.

Тракийската царска гробница в Свещари

Тракийската царска гробница в Свещари

Тракийската царска гробница в Свещари

Тракийската царска гробница в Свещари


Направи дарение на училище!***

 

Автор: Радослав Тодоров

Нашата земя е осеяна с множество тракийски гробници, но една от тях е по-особена. Разположена далеч на североизток от Долината на тракийските царе, тя е уникална със своя интериор, по който не прилича на никоя друга, открита досега.
Това е тракийската гробница до село Свещари, в община Исперих, област Разград, която датира от ІІІ в. пр.н.е.

Тази царска тракийска гробница е открита през 1982 г., но проучванията там продължават и до днес, тъй като районът е много богат на археологически паметници. Това е място, населявано от най-дълбока древност, с течаща наблизо река и добри условия за живот.


Разбери повече за БГ Наука:

***

Най-многобройни са обектите от периода ІV-ІІІ в. пр.н.е., когато тук съществувал голям тракийски град, намиращ се на 2 км западно от гробницата, за който се смята, че е бил политически център или столица на тракийското племе гети. От него сега може да се види част от външната крепостна стена, площта му е много голяма – ок. 100 декара е само ограденото от стените вътрешно пространство, но към него е имало поселения и извън тях. Тези сто декара са оградени от две крепостни стени, като външната е била висока ок. 10 м и широка 4 м. 

Градът продължава да се проучва, все още не цялата  му площ е разкопана, но хипотезата на проучвателите е, че това е градът Хелис, който е бил столица на гетския владетел Дромихет.

 


Предполага се, че именно Дромихет е погребан в царската гробница, която е най-голямата и най-богато украсената от гробниците в тракийския култов комплекс край Свещари, които са повече от сто на брой. Кой е бил Дромихет?

За този тракийски цар се знае съвсем малко, но въпреки това достатъчно за да придобием представа за неговото величие. Той властвал над тракийското племе гети, населяващи земите от двете страни на Долния Дунав на територията на днешна България и Румъния ок. 300 г. пр.н.е. Древните автори разказват за победата му над Лизимах – един от пълководците на Александър Велики, който след смъртта му наследил част от разпадналата се държава, обхващаща Тракия, а след поредица от славни походи успял да разпростре властта си и над Македония и Мала Азия.

След като, обаче, Лизимах нахлул в земите на гетите, той претърпял поражение и паднал в плен. Тогава Дромихет показал забележителна дипломация, като организирал символично пиршество, по време на което Лизимах бил гощаван с най-хубавите ястия, сервирани в сребърни съдове, докато гетите около него се хранели от скромни дървени чинии. Намекът на Дромихет към Лизимах с това бил следният:
“Щом имате такива сребърни чинии във вашата страна, защо дойде тук за да вземеш нашите дървени чинии?”.

Цялата статия прочетете в новия Брой 174 на списание Българска Наука

 


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.