Телескопът на НАСА James Webb засече първия си сигнал

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Чрез телескопа James Webb можем да видим бъдещето, развиващо се в реално време.

 

Първата светлина

От НАСА пристигна вълнуващата новина, че докато космическият телескоп Джеймс Уеб започва своя тримесечен процес на подравняване на всичките си огледала, екипът му вече забеляза първите фотони на звездна светлина, които преминаха през целия телескоп, засечени от близката инфрачервена камера (NIRCam).

Първоначално снимките на Webb ще бъдат нефокусирани, но учените ще настроят фино телескопа с течение на времето. Съобщава се, че екип от инженери и учени от Научния институт за космически телескопи и Центъра за космически полети Годард на НАСА Ball Aerospace репетират подравняването и са готови да работят.


РЕКЛАМА:

***

„Изображенията, направени от телескопа през този период, няма да бъдат „красиви“ изображения, както предстоящите нови изгледи на Вселената, които Уеб ще разкрие по-късно това лято“, се казва още в съобщението на НАСА. „Те стриктно служат на целта да се подготви телескопа за научни изследвания.“

 

С времето

Пътят на Уеб към заснемането на неизвестни части от Вселената няма да бъде толкова различен от този на неговия предшественик, космическият телескоп Хъбъл. НАСА напомня, че Хъбъл е замислен още в края на 60-те и пуснат през април 1990 г. До май имахме първото изображение от него, въпреки че беше с около 50 процента по-ярко от изображението на същите звезди от наземния телескоп, то все пак не беше много добро.

С течение на времето изображенията на Хъбъл се подобриха и през март 1991 г. бяха публикувани първите наблюдения на Юпитер, включително и истински цветни снимки, направени от неговата Wide Field/Planetary Camera.

До 1995 г. Хъбъл беше заснел своите вече емблематични газови стълбове на мъглявината Орел и преходът към красиви изображения от дълбокия космос беше в ход. Изображенията бяха по-ярки, завладяващи и невероятно красиви.

 

На пръв поглед новината за първото откриване на фотони от Уеб изглежда като от 1990 г. Земята е на път да се впусне в ново пътешествие на открития и всички заедно ще станем свидетели на все по-красивите изображения от този телескоп с течение на времето. 

Вълнуващо е когато си помислим, че след десетилетие ще можем да кажем, че сме видели първоначалните, “зърнести” и необработени изображения, които Уеб сега ни изпрати обратно, както и невероятните нови детайли, които той със сигурност ще разкрие с времето.

 

Източник: futurism.com
Превод: Радослав Тодоров