Видео История Общи 

Тайните на средновековните замъци: Стълбищата са строени по посока на часовниковата стрелка съвсем основателно

Скритите тайни на Стълбищата – Стълбищата в средновековните замъци често са били много внимателно проектирани. Стълбищата, изкачващи се до кули, често са извити по посока на часовниковата стрелка и много тесни.

Това означава, че ако нападателят идва нагоре по стълбите и държи своя меч в ръка (обикновено това е дясната ръка) срещу интериорната извивка на стената, то ще му бъде много трудно да замахне с него.

Защитниците пък държали своите мечове в ръката, която е от страната на външната стена, което значи, че са имали повече възможност да замахват. Друг гениален дизайн на стълбите е, че те са били проектирани с много неравни стъпала. Някои стъпала са високи, а други ниски.

Обитателите, които са запознати с неравномерния модел на височините на стъпалата,  са можели да се движат бързо нагоре и надолу по стълбите, но нападателите, при слабо осветено стълбище, лесно биха паднали по стъпалата. Това ги прави уязвими и забавя значително техните атаки.

 

Тайни проходи – Кой средновековен замък би бил завършен без тайни проходи?

Много замъци имат тайни проходи, които служат за разнообразни цели. Някои проходи са били предназначени за изход далеч от замъка, за да могат жителите да избягат по време на нападение, или да получават провизии по време на обсада.

Тайните проходи също водели до тайници, където хората могат да се скрият, да се съхраняват провизии, или да бъде изкопан кладенец за вода.

Средновековният замък е повече от просто един голям бляскав дворец с масивни каменни стени около него.

Средновековният замък е една структура, напълно разработена до последния детайл с цел защитата на неговите обитатели.

Ако някога посетите някой средновековен замък и забележите, че стълбите са много неравни, знайте, че това не е защото строителите не са могли да измерят равномерно стъпалата.

Това е просто една от малките тайни на строителите на замъка.

Превод: Гергана Димитрова

Източник: The Vintage News

avatar
  Subscribe  
Извести ме

Related posts