Тайната на дълголетието

В нова статия, публикувана в Physiological Reviews, се разглеждат приликите и разликите между голите къртичести плъхове и хората. И двата вида са със сравнително дълъг живот, много социални са и имат много ниски нива на естествен отбор. Но дотук с приликите. Докато хората са предразположени към ракови образувания, диабет, проблеми със сърцето и деменция, причинени от старостта, то голите къртичести плъхове са сравнително резистентни към тези болести. Те, изглежда, успяват да запазят за по-дълго време телата си млади през своя дълъг живот от 30+ години, сравнено с кратките 3 години при мишките. Но най-интересното е, че те не получават старчески бръчки и могат да продължават да се размножават през целия си живот.

При голите къртичести плъхове все пак има някакви белези на стареене като отслабване на мускулите и намаляване на процента на подкожни мазнини. Животът под земята и това, че тези животни са много социални, предлагат защита от голям брой хищници, което от своя страна намалява смъртността и нивата на естествен отбор.

За много бозайници нивата на оксидативен стрес се повишават с възрастта и в бъдеще това причинява стареене като уврежда клетките. Тъй като голите къртичести плъхове са устойчиви на оксидативния стрес, се смята, че антиоксидантите забавят стареенето.

Авторите на труда твърдят, че хората по подобен начин са успели да удължат фазата на развитие на младите индивиди в сравнение с приматите. За да се запази тялото в етапа на младост, други структури и функции биват отлагани или остават недоразвити. Например, подобно на  голите къртичести плъхове, хората са жертвали окосмяването си, големите размери на тялото си и силата на мускулите, които се наблюдават при приматите. Естествената смърт също е рядко срещана при младите индивиди. За разлика от хората, знаци на смърт от старост са видими на по-ранен етап от развитието на шимпанзетата. Нещо повече, човешкият мозък (подобно на този на голите къртичести плъхове) показва забавена проява на дадени гени и удължава растежа като позволява комплексно решение на проблемите.


РЕКЛАМА:

***

 

Превод: Михаела Цонева

Източник: Science Blogs


Европейска нощ на учените 2022 г.: