Суперкомпютър анализира фосили свидетелстващи за масови измирания

Суперкомпютър анализира фосили свидетелстващи за масови измирания

Суперкомпютър анализира фосили свидетелстващи за масови измирания

Суперкомпютър анализира фосили свидетелстващи за масови измирания


Направи дарение на училище!***

Въпреки че палеонтолозите далеч нямат напълно ясен поглед върху историята на Земята, те вече са систематизирали 300 милиона години от нея, изобилстващи със спиращи дъха подробности. Непълният набор от изкопаеми фосили и неточните методи за датиране правят трудно определянето на събитията, случили се в геоложки епохи, обхващащи милиони години.
Сега на засилен фокус попада един период, през който се наблюдава бум на биоразнообразието и сложността във формите на живот, но също така и едно от най-големите масови измирания в историята на планетата.
Използвайки четвъртия най-мощен суперкомпютър в света, Тианхе II, екип от учени, базирани предимно в Китай, събира база данни от изкопаеми фосили от над 11 000 вида, които са живели преди около 540 милиона до 250 милиона години. Фокусът е върху ранната палеозойска ера, която може да ни разкрие подробности около възхода и падението на видовете по време на тяхната диверсификация и масови измирания в един период от около 26 000 години.
“Това е нещо невероятно” – казва Питър Вагнер, палеонтолог и еволюционен биолог от Университета Линкълн в Небраска, който не е участник в това изследване. Възможността за такъв поглед, според него, ще помогне на учените да установят причините за масовото изчезване в края на пермския период, преди около 252 милиона години, когато измират повече от 95% от морските видове; както и да се проучат по-малко драматичните видови измирания и възстановявания, за които малко се знае поради пропуски във вкаменелостите. Разбирането на тези процеси може да разкрие паралели със съвременната загуба на биологично разнообразие на планетата.

Целият материал е достъпен само с Абонамент за сп.”Българска наука”.

Виж повече за Абонамента тук.


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***


Разбери повече за БГ Наука:

***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.